banner festival 23

— vrijdag 24 maart 2023, 12:08 | 0 reacties, praat mee

Kunstenbond wil dat MAX en NPO contracten talenten laten checken

© Jan Willem van Hofwegen/NPO

De Kunstenbond wil dat Omroep MAX en de NPO in de toekomst overleggen over contracten die deelnemers aan programma's rond creatievelingen moeten tekenen, zoals Sterren Op Het Doek en De Nieuwe Vermeer. Dat laat een woordvoerder vrijdag weten, na klachten van deelnemers van die programma's over de in hun ogen slechte contracten die zij moesten tekenen. Hierin staat onder meer dat zij een kleine vergoeding krijgen. Ook voelen sommige kandidaten zich gekrenkt omdat zij op televisie geen credits voor hun werk krijgen. Laatste wijziging: 24 maart 2023, 12:12

Omroep MAX wijst erop dat alle deelnemers van tevoren weten waar zij aan beginnen. “Dat kunstenaars zich laten dwingen tot het tekenen van zo’n contract, betekent niet dat Omroep MAX deze mensen op een normale of zelfs maar redelijke manier behandelt”, aldus Casper de Kiefte van de Kunstenbond. De vakorganisatie voor mensen in de creatieve sector stelt voor dat MAX en ook de NPO voortaan met de Kunstenbond overleggen over dit soort contracten. “RTL heeft dat in het verleden ook gedaan met contracten die deelnemers van The Voice kregen voorgelegd. Op die manier voorkom je dit soort situaties. De NPO zegt aan fair practice te willen doen, handel daar dan ook naar.”

De zegsman van de Kunstenbond noemt het “volstrekt bizar dat iedereen die aan het programma meewerkt normaal betaald krijgt, behalve de kunstenaars. De cameramensen, de productieleider, de presentator, de omroepdirecteur - iedereen krijgt salaris. Maar de kunstenaars moeten maar belangeloos hun tijd en energie in zo’n programma stoppen.” Het argument van Omroep MAX dat veel deelnemers geen professionele creatievelingen zijn, weerlegt de Kunstenbond: “Als Omroep MAX weet welke mensen die mee doen schilderen voor hun beroep, dan kunnen zij die mensen dus ook gewoon betalen.”

De Kunstenbond zat al eerder rond de tafel met MAX en de NPO om deze gang van zaken te bespreken. De belangenorganisatie gaat er bij beide partijen op aandringen om snel verder te praten.

Bekijk meer van

Omroep MAX NPO Kunstenbond

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.