Jodal

— dinsdag 26 mei 2015, 09:28 | 0 reacties, praat mee

Kunstenaar jat Instagram-foto’s

Kunstenaar Richard Prince verkoopt zonder toestemming foto's die hij van foto-applicatie Instagram heeft geplukt. Hij heeft screenshots gemaakt van de foto's, compleet met gebruikersnaam, likes en reacties. Om de auteursrechten te omzeilen past hij het beeld minimaal aan. In dit geval plaatste hij ok een reactie van hemzelf onder het beeld. Deze heeft hij geprint op grote doeken en vervolgens verkocht voor zo'n 100 duizend dollar per stuk, zo meldt PetaPixel, een bekende weblog voor fotografen. Dit alles zonder toestemming van de desbetreffende fotografen. Laatste wijziging: 26 mei 2015, 09:35

Een gebruikster van Instagram, die erachter kwam dat haar foto gebruikt werd voor de Gagosian Gallery in New York, liet op Instagram aan haar volgers weten dat ze daar geen toestemming voor heeft gegeven. Maar ze heeft aangegeven verder geen zaak tegen de controversiële kunstenaar te beginnen.

Het is niet de eerste keer dat Prince in opspraak komt voor het gebruiken van andermans kunst. Vorig jaar nog bereikte hij een schikking met kunstenaar Patrick Cariou.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.