e learning nvj

— maandag 3 mei 2010, 09:04 | 2 reacties, praat mee

Schaap reageert op kritiek Zembla

Programmamaker Kees Schaap reageert op de site Joop.nl op de kritiek die ontstond na de uitzending van Zembla over PVV-leider Geert Wilders. Volgens Schaap was er vooral veel kritiek op de beeldtaal. 'Wij vinden hem functioneel. Hij visualiseert hoe Wilders op grond van waanideeën mensen mobiliseert en aanzet tot agressieve gedachten. Dat soort beeldrijm is vrij gewoon in de Angelsaksische journalistieke traditie waar we ook in Nederland aan gewend zijn geraakt. Het is dan ook wonderlijk hoe veel verontwaardiging die beelden hebben opgeroepen.' Meer inhoudelijke kritiek was er op het gebruik van de nazipropagandafilm Der Ewige Jude (1940). 'Dit verwijt berust op een oud taboe, namelijk dat je niemand ooit mag vergelijken met de nazi’s, want wat zij hebben aangericht is erger dan waar mensen vandaag de dag toe in staat zijn. Daar zit een redelijk punt in, hoewel het ons de facto onmogelijk maakt om te waarschuwen voor gevaar indien de geschiedenis zich zou dreigen te herhalen', aldus Schaap. Meer bij Joop Laatste wijziging: 3 mei 2010, 11:59

Bekijk meer van

Praat mee

2 reacties

Pete, 3 mei 2010, 10:17

De VARA meent zich meer te moeten profileren, maar gooit daarbij allerlei journalistieke principes overboord. De uitzending van Zembla was zeer beschamend en een absoluut dieptepunt in de Nederlandse tv-journalistiek. Femke Halsema heeft hierop zeer terechte kritiek geuit. Onbegrijpelijk dat voorzitter Korvinus maandagochtend dit gedrocht in de Volkskrant heeft verdedigd. Het maken van excuses zou zeer op zijn plaats zijn geweest.

Nikki M., 3 mei 2010, 13:40

In Nederland hebben we (gelukkig nog) vrijheid van meningsuiting. Dat houdt in dat Wilders mag zeggen wat hij wil en Schaap natuurlijk ook. Waar Schaap echter de fout ingaat, is het verdraaien van feiten, waardoor er een onjuiste beeldvorming ontstaat over Wilders. Wilders is namelijk niet zelf een vervolger die mensen mobiliseert en aanzet tot agressie, maar hij wordt zelf vervolgd. Daarom heeft hij 24/7 bewaking nodig en kan hij zich niet vrij bewegen in ons land. Ik heb hem echter nog nooit kunnen betrappen op het aanzetten tot agressieve daden of gewelddadig gedrag.
Radicale imams in Amsterdam en Den Haag daarentegen blijven doorgaan met hun preken tegen het westen, tegen de democratie en tegen de emancipatie van de vrouw. Dat vind ik veel bedreigender, want een moslim wordt nu eenmaal geacht veel strenger te leven volgens de regels van zijn geloof en dergelijke oproepen kunnen dus bij kleine groepen zeker leiden tot terreuracties (bijvoorbeeld de moord op Theo van Gogh).

Ik vind dat programmamakers zich niet moeten laten verleiden tot stemmingmakerij, maar op objectieve wijze aan berichtgeving moeten doen. Dat geldt ook voor de schrijvende pers. De kijkers van actualiteitenprogramma’s en de krantenlezers zijn wijs genoeg om zelf een oordeel te vormen en die mening vervolgens te vertalen in een keuze op een politieke partij op 9 juni aanstaande.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.