word studentlid

— dinsdag 18 augustus 2015, 09:10 | 1 reactie, praat mee

Krant gedaagd voor verkeerde Lubitz op foto

Krant gedaagd voor verkeerde Lubitz op foto
EPA / Team Mueller

In Oostenrijk is een rechtszaak van start gegaan tegen de krant Österreich. Het dagblad publiceerde bij een artikel over de crash van het Germanwings-vliegtuig in de Franse Alpen afgelopen maart niet een foto van co-piloot Andreas Lubitz, maar van iemand anders die Lubitz als voornaam heeft. Alle 150 inzittenden kwamen om bij die crash. Laatste wijziging: 18 augustus 2015, 09:12

De klager daagt de krant wegens laster en schending van zijn persoonlijke rechten. Volgens zijn advocaat Maria Windhager heeft de publicatie van de foto ‘ernstige gevolgen’ gehad voor haar cliënt, die werd afgeschilderd als ‘massamoordenaar’.

Met een andere Oostenrijkse krant, Krone, is een schikking getroffen. Het dagblad publiceerde ook de foto, maar had de man onherkenbaar gemaakt. Ook werd er een correctie gepubliceerd toen duidelijk werd dat het niet de juiste foto was.

 

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Eric Willemsen, 18 augustus 2015, 12:11

Twee fouten in dit artikel. De klager heet Andreas G. en is niet “iemand anders die Lubitz als voornaam heeft”. De enige overeenkomst tussen klager en co-piloot was hun voornaam Andreas.
En dat de Kronen Zeitung “de man onherkenbaar gemaakt” zou hebben, klopt evenmin. Ook die krant drukte de foto ‘gewoon’ af, maar - in tegenstelling tot Österreich - corrigeerde zijn fout de volgende dag en bood excuses aan.
Overigens gaat de rechtszaak in Wenen midden september verder met een zitting waarvoor ook Andreas G. zèlf is uitgenodigd, al bestaat de kans dat hij al eerder ook met Österreich een schikking treft.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.