e learning nvj

— maandag 23 november 2015, 15:32 | 0 reacties, praat mee

Koenders beantwoordt Kamervragen over uitzetting Nederlandse journalist

Twitter

De uitzetting van AD-journalist Rik Goverde uit Marokko op 16 november is strikt gezegd conform de juridische regels gebeurd, schrijft minister van Buitenlandse Zaken Koenders op vragen van D66-Kamerlid Sjoerdsma. De persvrijheid en vrijheid van meningsuiting zijn voor Nederland belangrijke thema's. "Nagegaan zal worden of de heer Goverde alsnog over een geldige perskaart kan beschikken", schrijft Koenders.

Toen Goverde werd uitgezet, was dat in eerste instantie zonder opgaaf van reden, al had Goverde wel het vermoeden dat dit over zijn nog altijd lopende aanvraag voor een perskaart kon gaan. Goverde werkt al twee jaar in Marokko, maar zonder officiële werk- of vaste verblijfsvergunning. De aanvraag voor een perskaart is in die tijd twee keer ingediend, maar resulteerde nooit in een vergunning.

“Mijn standpunt is: zolang de aanvraag er ligt mag ik werken, maar het is natuurlijk altijd een stok om mee te slaan als de overheid je het land uit wil hebben”, aldus Goverde kort na zijn uitzetting. De laatste poging een pers-creditatie te bemachtigen dateerde van afgelopen zomer. Goverde was in afwachting van een besluit.

Koenders schrijft: “De journalist wordt verweten journalistieke activiteiten te hebben ontplooid terwijl hij niet was geregistreerd bij de bevoegde autoriteiten als buitenlandse correspondent en niet beschikte over een perskaart. Deze is nodig om legaal in Marokko werkzaam te zijn op dit gebied.”

De uitzetting is conform de Marokkaanse wet uitgevoerd, stelt Koenders, alvorens te wijzen op de diverse journalistieke projecten die Nederland binnen Marokko steunt.

Bekijk meer van

Rik Goverde Recht Marokko

Praat mee

nvj e-learning  artikel

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Marjolein Slats, waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Karin Bais

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.