Smartocto userneeds

— vrijdag 13 maart 2020, 10:33 | 0 reacties, praat mee

Klokkenluider Chelsea Manning vrijgelaten

© AFP / Eric Baradat

WikiLeaks-klokkenluider Chelsea Manning is donderdagavond per direct vrijgelaten uit de gevangenis in de Verenigde Staten. Eerder op de dag sprak een federale rechter in het land dat Manning op vrije voet moest worden gesteld. De voormalige data-analist van het Amerikaanse leger zat sinds mei vast omdat ze weigerde een getuigenverklaring af te leggen in een onderzoek naar de leksite. Laatste wijziging: 13 maart 2020, 20:49

Dat schrijven diverse media, waaronder het Algemeen Dagblad. De rechter sprak Manning vrij omdat hij van menig is dat Mannings getuigenis niet langer nodig is. Daardoor dient haar vasthouding geen doel meer. Manning moet volgens de krant nog wel een boete betalen van ruim 250.000 dollar (omgerekend zo’n 233.000 euro).

Manning werd in 2010 opgepakt en in 2013 veroordeeld tot 35 jaar celstraf voor het lekken van honderdduizenden vertrouwelijke legerdocumenten. Voormalig president Barack Obama schold een groot deel van die straf in 2017 kwijt. Manning zat daardoor niet 35 jaar maar zes jaar in de gevangenis. Ze deed eerder deze week een poging tot zelfdoding; onduidelijk is of dat haar vrijlating heeft versneld.

Bekijk meer van

WikiLeaks Chelsea Manning

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.