Kirgizië: eerste site op zwart met verwijzing naar kersverse nepnieuws-wetgeving

In Kirgizië hebben de autoriteiten de blokkade geëist van het onafhankelijke nieuwsplatform Res Publica, omdat het nepnieuws zou verspreiden. Het platform weigert twee onderzoeksjournalistieke producties uit 2019 te verwijderen, die handelen over corruptie rondom de internationale luchthaven in Manas.
Nepnieuws verspreiden is sinds vorig jaar strafbaar, nadat het land een omstreden wet invoerde. Mensenrechten- en persvrijheidsorganisaties vreesden toen al voor de gevolgen voor de vrijheid van meningsuiting.
Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch riep president Zjaparov tevergeefs op de wet niet te ondertekenen. Naast verstrekkende bevoegdheden van de overheid om te bepalen wat precies onder nepnieuws valt, bevat de wet ook een verplichte registratie van elke internetgebruiker in een centrale database.
Res Publica, dat al 30 jaar bestaat, is het eerste prominente Kirgizische doelwit van de nepnieuwswet. Sinds de Amerikaanse oud-president Trump de term nepnieuws populariseerde voor alle onwelgevallige media, hebben diverse landen verspreiden nepnieuws in het strafrecht opgenomen. In de praktijk zijn zulke wetten vooral repressief van aard.
De site is vanuit Nederland nog te benaderen; binnen Kirgizië werd de site op 17 juli onbereikbaar gemaakt. Hoofdredacteur Zamira Sydykova stelt tegenover persvrijheidsorganisatie CPJ dat rechterlijke uitspraken, tot aan het Kirgizische Hooggerechtshof toe, niets veranderen aan het feit dat de originele berichtgeving klopt.
In lokale media stelde een woordvoerder van het ministerie van Cultuur vorige maand dat niet is gekeken naar de inhoud, maar de blokkade het gevolg is van de weigering te voldoen aan een juridische uitspraak.
Praat mee