training eu starters

— maandag 15 augustus 2022, 12:32 | 0 reacties, praat mee

Kirgizië: eerste site op zwart met verwijzing naar kersverse nepnieuws-wetgeving

In een artikel, geïllustreerd met een zwart blok, klaagt hoofdredacteur Zamira Sydykova over de inzet van de in augustus 2021 ingevoerde nepnieuwswet.

In Kirgizië hebben de autoriteiten de blokkade geëist van het onafhankelijke nieuwsplatform Res Publica, omdat het nepnieuws zou verspreiden. Het platform weigert twee onderzoeksjournalistieke producties uit 2019 te verwijderen, die handelen over corruptie rondom de internationale luchthaven in Manas. Laatste wijziging: 15 augustus 2022, 12:35

Nepnieuws verspreiden is sinds vorig jaar strafbaar, nadat het land een omstreden wet invoerde. Mensenrechten- en persvrijheidsorganisaties vreesden toen al voor de gevolgen voor de vrijheid van meningsuiting.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch riep president Zjaparov tevergeefs op de wet niet te ondertekenen. Naast verstrekkende bevoegdheden van de overheid om te bepalen wat precies onder nepnieuws valt, bevat de wet ook een verplichte registratie van elke internetgebruiker in een centrale database.

Res Publica, dat al 30 jaar bestaat, is het eerste prominente Kirgizische doelwit van de nepnieuwswet. Sinds de Amerikaanse oud-president Trump de term nepnieuws populariseerde voor alle onwelgevallige media, hebben diverse landen verspreiden nepnieuws in het strafrecht opgenomen. In de praktijk zijn zulke wetten vooral repressief van aard.

De site is vanuit Nederland nog te benaderen; binnen Kirgizië werd de site op 17 juli onbereikbaar gemaakt. Hoofdredacteur Zamira Sydykova stelt tegenover persvrijheidsorganisatie CPJ dat rechterlijke uitspraken, tot aan het Kirgizische Hooggerechtshof toe, niets veranderen aan het feit dat de originele berichtgeving klopt.

In lokale media stelde een woordvoerder van het ministerie van Cultuur vorige maand dat niet is gekeken naar de inhoud, maar de blokkade het gevolg is van de weigering te voldoen aan een juridische uitspraak.

Bekijk meer van

Res Publica Kirgizië

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.