Tegel Beeld en Geluid

— donderdag 13 augustus 2020, 09:04 | 0 reacties, praat mee

Oproep om journalist Abdullayev niet aan Oezbekistan uit te leveren

Bobomurod Abdullayev in 2018. De journalist vreest marteling in Oezbekistan.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) vraagt de autoriteiten in Kirgizië met klem om freelance journalist Bobomurod Abdullayev niet uit te leveren aan Oezbekistan. De kans is groot dat Abdullayev daar wordt gemarteld.

Ook Amnesty deed onlangs eenzelfde oproep. Eerder deze week besloot een rechtbank in Kirgizië dat, in ieder geval tot 8 september, geen gehoor wordt gegeven aan het uitleveringsverzoek.

Abdullayev zat al eens een half jaar vast na kritiek op de voormalige Kirgizische president en kwam in mei 2018 vrij. De journalist stelde te zijn gemarteld om zo valse bekentenissen te doen.

Hij reisde in februari naar Kirgizië voor een studieprogramma aan de Amerikaanse Universiteit, toen Oezbekistan een uitleveringsverzoek deed. Abdullayev zou via sociale media onder een pseudoniem kritiek hebben geleverd op de huidige president. De journalist ontkent achter het account te zitten.

In november 2019 constateerde een commissie van de Verenigde Naties dat in Oezbekistan marteling en mishandelingen gebruikelijk zijn door zowel politie, recherche als het gevangeniswezen, om zo bekentenissen af te dwingen. Rechters en aanklagers negeren routinematig verklaringen van verdachten dat ze zijn gemarteld, aldus de VN. Meer bij Human Rights Watch

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.