— vrijdag 25 oktober 2019, 11:26 | 0 reacties, praat mee

Kim van Keken en Dieuwertje Kuijpers aan de slag bij onderzoekscollectief Spit

Het onderzoekscollectief Spit van journalisten Bram Logger en Parcival Weijnen breidt in 2020 uit. Met ingang van het nieuwe jaar sluiten Dieuwertje Kuijpers en voormalig Journalist van het Jaar Kim van Keken zich bij het collectief aan. Dat melden alle vier de journalisten op Twitter. Laatste wijziging: 25 oktober 2019, 15:37

De uitbreiding wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, dat 120.000 euro ter beschikking stelt. Van dat bedrag kunnen de journalisten zichzelf een dagvergoeding betalen. Een deel van de subsidie is ook bedoeld als reservering voor zaken als reiskosten, mogelijke advocaatkosten en opvragen van Kadaster en kvk-gegevens.

Volledig transparant
“Uiteindelijk is het de bedoeling dat uitgevers voldoende gaan betalen voor artikelen, zodat we de kosten zelf kunnen opvangen”, legt Kuijpers uit. Ze meldt daarnaast dat Spit voornemens is volledig transparant te zijn over waar ontvangen gelden vandaan komen en hoe ze zijn gebruikt.

Het onderzoekscollectief komt daarom volgend jaar met een jaarverslag. “Zeker met publiek geld is dat belangrijk. Wie zijn onze gulle gevers? En wat hebben we met hun geld gedaan? Maar ook als we een lokaal project doen en daar lokale donaties voor krijgen van bijvoorbeeld een instantie die wil dat wij onderzoek doen, dan vermelden we dat.”

Zelf de vruchten plukken
Spit werd eerder dit jaar opgericht door Logger en Weijnen (beiden werkten voorheen voor Investico) en maakte onder meer producties voor Follow the Money, Vers Beton en Zembla. De journalisten werken samen met burgercollectieven, lokale journalisten en andere media en werken op zowel lokaal als nationaal niveau. De aangesloten journalisten – allen freelancers – zijn samen eigenaar van de coöperatie.

Het collectief heeft als doel zijn verhalen bij een zo groot mogelijk publiek te brengen. “En vooral ook waar een verhaal de meeste impact heeft”, aldus het collectief in een persbericht. “Doordat de freelancers van Spit niet gebonden zijn aan één uitgever, maar over hun onderzoek publiceren via veel verschillende media, hebben we een groter bereik.”

Naast het maken van verhalen wil Spit ook freelancers meer macht geven tegenover uitgevers. “Wij vinden dat freelancers zelf de vruchten moeten kunnen plukken van hun eigen ideeën. En dat gaat beter als we onze kwaliteiten bundelen. Zo hopen we de markt voor freelance journalisten een beetje gezonder te maken.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.