— dinsdag 15 september 2020, 16:23 | 0 reacties, praat mee

Khaled Drareni in hoger beroep veroordeeld tot twee jaar cel

De Algerijnse journalist Khaled Drareni is in hoger beroep veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Volgens Drareni en zijn advocaten ‘deed hij alleen zijn werk’.

Aanzetten tot een ongewapende bijeenkomst en het aantasten van de integriteit van het nationale grondgebied. Dat was hetgeen Drareni ten laste werd gelegd toen hij op 10 augustus moest voorkomen voor de Algerijnse rechter. Deze legde Drareni een gevangenisstraf van drie jaar op. Vandaag deed de rechter uitspraak in het hoger beroep.

Drareni, oprichter van de website Casbah Tribune en correpondent voor het Franse TV 5 Monde, werd op 7 maart gearresteerd terwijl hij verslag deed van een protest van de Hirakbeweging. De Hirakbeweging leidde in 2019 tot het aftreden van toenmalig president Abdelaziz Bouteflika. Ook zijn opvolger, Abdelmadjid Tebboune, wordt door de beweging geboycot, omdat de verkiezingen in december 2019 oneerlijk waren verlopen en Tebbounes beleid er niet toleranter op is geworden.

Drie dagen na zijn arrestatie werd hij vrijgelaten, tot hij op 29 maart weer wordt opgepakt vanwege het ter plaatse zijn bij een demonstratie. Sindsdien wordt Drareni in afwachting van het verdere verloop van zijn proces vastgehouden in de Kolea-gevangenis, ten westen van Algiers. Op 10 augustus werd hij in eerste aanleg veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf.

Toen Drareni voor zijn hoger beroep op 8 september bij de rechtbank van Algiers arriveerde, werd hij bij de ingang van het gerechtsgebouw onthaald door een kleine menigte sympathisanten, journalisten en activisten. Zij scandeerden ‘Khaled Drareni is een vrije journalist!’

Volgens ooggetuigen zag Drareni er die dag strijdlustig, maar vermagerd uit. ‘Hij werd onder, voor ons onbekende, omstandigheden vastgehouden. Zijn familie heeft nooit toestemming gekregen om hem te bezoeken, al zijn aanvragen daartoe werden afgewezen. Tijdens de eerste twee maanden van zijn gevangenschap heeft hij maar vier keer mogen bellen,’ verklaart zijn broer, Chakib Drareni.

Tijdens de zitting probeerde Drareni zich nog te verweren: ‘Ik ben geen crimineel. Ik deed niets anders dan mijn werk.’ Toch veroordeelde de rechter hem in hoger beroep nog steeds tot twee jaar gevangenisstraf. De straf is daarmee uiteindelijk een jaar lager uitgevallen, maar kwam nog altijd als een schok voor journalisten, advocaten en NGO’s in Algerije en daarbuiten.

Drareni is inmiddels uitgegroeid tot symbool van de persvrijheid in Algerije. Ook Amnesty International en Reporters Without Borders (RSF) hebben zich kritisch uitgelaten over de veroordeling van Drareni. Meer bij: Le Monde

Lees ook:
Amnesty: Algerije moet stoppen met stelselmatige repressie van journalisten

 

Bekijk meer van

Khaled Drareni Algerije

Praat mee

banner loopbaanontwikkeling NVJ

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.