— woensdag 14 november 2018, 11:05 | 0 reacties, praat mee

Kersverse freelancer Nikki Sterkenburg wil zich niet meer vastleggen op één medium

Nikki Sterkenburg - © Truus van Gog

Een vaste baan bij het grootste weekblad van Nederland opzeggen om aan de slag te gaan als freelancer: is dat wel zo verstandig? Volgens Nikki Sterkenburg (34) wel. Na vijf jaar bij Elsevier Weekblad kiest ze voor een freelance bestaan in de onderzoeksjournalistiek. Eerste opdrachtgever: Follow the Money. Laatste wijziging: 14 november 2018, 13:36

Na het zien van een bericht op Villamedia waarin Follow the Money meldt dat ze geld hebben om seniors aan te trekken, besluit Sterkenburg ‘de stoute schoenen aan te trekken’ en neemt contact op. “Ik wilde iets anders, maar het belangrijkste is dat ik me niet meer wil vastleggen op één medium. Follow the Money vond ik altijd al te gek, dus ik ga nu helemaal vol voor deze eerste stap in mijn freelance-bestaan.”

Volgens Sterkenburg biedt Follow the Money het beste van twee werelden: een zeker inkomen én heel veel vrijheid. Ze bieden de journalisten die voor hen werken een dagprijs voor de tijd dat zij werk voor hen doen. “Dat betekent dat je echt de tijd krijgt om onderzoek te doen. Als je een keer een maand nog niks hebt, vinden ze dat ook goed. Je kan diep graven, zonder dat je op zoek moet gaan naar financiële zekerheid bij fondsen.”

Sterkenburg gaat zich bezighouden met de dossiers ‘Terrorisme-financiering’ en ‘Stedelijk beleid’. Deze onderwerpen zijn geen onbekend terrein voor haar. Momenteel is ze bezig met een proefschrift over extreemrechts in Nederland. “Terrorisme en veiligheid is heel hip en happening. Ik was een keer bij een conferentie van de AIVD en ik verbaasde me over de hoeveelheid mensen die voor hen zouden willen werken. Vroeger wilde je echt niet voor de geheime dienst werken. Het is nu juist een booming business.”

Bij Elsevier Weekblad heeft Sterkenburg veel opiniestukken geschreven, wat haar wel beviel. Maar haar passie voor de onderzoeksjournalistiek bleef haar aandacht trekken. “Ik heb heel veel mooie dingen mogen maken bij Elsevier Weekblad. Maar ik wil weer terug naar de basis waarom ik dit vak ben gaan doen. Ik vind dat er al genoeg opinie is in Nederland, maar onderzoeksjournalistiek, daar kan er nooit genoeg van zijn.”

Lees ook het interview dat Villamedia in 2015 had met Nikki Sterkenburg: ‘Geen mensen zulke lange tenen als jihadisten’

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.