training eu starters

— dinsdag 31 mei 2022, 16:39 | 0 reacties, praat mee

Kelder in beroep na uitspraak over nepadvertenties: ‘Dit vraagt om een oordeel van een hogere rechter’

© ANP/Jennifer Hendriks

Jort Kelder gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter in de zaak die hij tegen Google en Twitter had aangespannen over omstreden nep-advertenties. Dat bevestigen zijn advocaten Matthijs Kaaks en Otto Volgenant aan het ANP na berichtgeving van Shownieuws. Laatste wijziging: 31 mei 2022, 16:44

“De actieve bemoeienis van Google en Twitter bij het verspreiden van malafide advertenties maakt dat zij daarvoor verantwoordelijk gehouden kunnen worden”, stellen de juristen van Kelder in een schriftelijke verklaring.

Ze vinden dat de platformen het mogelijk maken om advertenties te verspreiden die eruitzien als nieuws en daardoor niet herkenbaar zijn als reclame.

“De rechtbank is hier ten onrechte aan voorbij gegaan. En dat is juist zo belangrijk, vooral ook omdat zowel Google als Twitter anoniem adverteren hebben toegestaan. Dat betekent dat niemand zou kunnen worden aangesproken voor de onrechtmatige bitcoinadvertenties, en dat is natuurlijk onacceptabel. Google en Twitter hebben hier een eigen verantwoordelijkheid. Dit principiële punt vraagt om een oordeel van een hogere rechter.”

‘Google en Twitter doen genoeg’
De rechter oordeelde enkele weken geleden dat de techbedrijven niet aansprakelijk kunnen worden gehouden voor de advertenties waarin bekende Nederlanders zogenaamd mensen oproepen om in virtueel geld te investeren. Volgens de rechters zijn de makers van de berichten verantwoordelijk voor de reclameboodschappen via Google en voor de tweets op Twitter.

Google en Twitter doen genoeg om dit verschijnsel tegen te gaan en daarom valt hun niets te verwijten, aldus de rechtbank. Kelder en zijn advocaten lieten toen al weten het daar niet mee eens te zijn.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.