training eu starters

— woensdag 18 mei 2022, 11:24 | 0 reacties, praat mee

Jort Kelder vangt bot bij rechtbank: Twitter en Google niet aansprakelijk voor nepadvertenties

Jort Kelder komt aan bij de rechtbank voor een zitting in de bodemprocedure tegen Google. - © Evert Elzinga / ANP

Twitter en Google kunnen niet aansprakelijk worden gehouden voor nepberichten waarin bekende Nederlanders zogenaamd mensen oproepen om in virtueel geld te investeren. Presentator Jort Kelder en een paar anderen hadden een zaak aangespannen tegen de techbedrijven, maar hun eis werd woensdag afgewezen door de rechtbank in Amsterdam. Laatste wijziging: 18 mei 2022, 12:18

Volgens de rechters zijn de makers van de berichten verantwoordelijk voor de reclameboodschappen via Google en voor de tweets op Twitter. Google en Twitter doen genoeg om dit verschijnsel tegen te gaan en daarom valt hun niets te verwijten, aldus de rechtbank.

Google moet wel gegevens van de makers van de nepadvertenties aan Kelder geven. Twitter hoeft dat niet, omdat de eisers niet goed duidelijk hebben gemaakt waarom dat nodig is.

Google laat in een reactie weten: “We werken keihard om fraudeurs op ons platform tegen te houden en zijn blij dat de rechtbank onze inspanningen vandaag heeft erkend.”

De bodemprocedure tegen Google draaide om advertenties die lijken op nieuwsberichten en daarmee consumenten misleiden. Jort Kelder voerde de zaak samen met Alexander Klöpping, Arjen Lubach en Willem Middelkoop. Kelder spreekt van een pyrrusoverwinning waar hij weinig mee opschiet. “Google moet nu adressen afgeven van de adverterende oplichters. Maar in de praktijk zijn die adressen niets waard. Dat zijn adressen op Cyprus of in Oost-Europa. Dode adressen van brievenbusfirma’s, wat hebben we eraan?”, reageert Kelder op het rechtbankvonnis.

Jort Kelder is teleurgesteld
Kelder zegt teleurgesteld te zijn. “Google heeft 2500 keer aantoonbaar advertenties met mijn beeltenis getoond. Ik vind dat Google zich niet kan verschuilen achter anonieme adressen waardoor kleine beleggers schade lijden. In feite ben je vogelvrij als je opgelicht wordt. Het lijkt erop dat de rechtbank bang is om de big techbedrijven aan te pakken. Als de rechtbank had besloten dat Google en Twitter alle advertenties moeten filteren had dat natuurlijk wereldwijd uitstraling gehad en dat durfde de rechtbank niet aan.”

Kelder onderzoekt de mogelijkheden voor een hoger beroep. “Google verpakt advertenties in de vormgeving van websites als de NOS of het AD. Maar daar zegt de rechtbank helemaal niets over. En dat is best wel schokkend.”

Bekijk meer van

Twitter Jort Kelder Facebook

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.