— woensdag 25 augustus 2010, 11:16 | 2 reacties, praat mee

KB wil toch nazistische kranten plaatsen

De Koninklijke Bibliotheek (KB) wil 'haar nek uitsteken' om toch de nazistische oorlogskranten online te plaatsen. De KB bouwt aan een digitaal krantenarchief, dat via internet toegankelijk moet worden. Ook nazistische kranten uit de Tweede Oorlog zouden daarin worden opgenomen. Het ministerie van Justitie heeft echter een negatief advies uitgebracht over de toegankelijkheid van die kranten. Het zou strafbaar kunnen zijn en gevoelig kunnen liggen bij nabestaanden van oorlogsslachtoffers. Tijdens een besloten debat van de KB bleek dat veel aanwezigen het van groot belang vonden dat de KB deze kranten op internet plaatst om de historische werkelijkheid ongecensureerd aan iedereen ter beschikking te stellen en belangrijk wetenschappelijk onderzoek mogelijk te maken. Meer bij KB

Bekijk meer van

Praat mee

2 reacties

Kees Cornelder, 25 augustus 2010, 12:07

Niet vanwege als-een-schaap-over-de-dam-is-effect, maar waarom niet Mein Kamp van A.Hitler verkoopbaar stellen? De rechten ervan liggen bij de Staat der Nederlanden zo begrijp ik.
Plus een grondige wetenschappelijke analyse en toelichting erbij want anders kan de lezer er geen touw aan vastknopen, zo begrijp ik dit althans.

Rick de G., 26 augustus 2010, 14:33

Het probleem is niet bestaand. Immers, in bijvoorbeeld de Universiteitsbibliotheek Utrecht is de VoVa compleet te lezen in de microfichekamer.

Ook Mein Kampf is probleemloos te verkrijgen in verschillende bibliotheken. Op de welbekende site Archive.org is het boek in vrijwel elke taal, waaronder Nederlands, te lezen en op te slaan.

Nabestaanden, gaan die vrijwillig op de site van de KB zoeken naar kranten uit die periode?
Zaken zoals NSB-kranten moeten niet worden verstopt maar openbaar worden gehouden. Zorg ervoor dat het verleden niet vergeten wordt.

Dan nog even over heruitgaves en dergelijke.
Het Institut für Zeitgeschichte in München kondigde in februari van dit jaar aan bezig te zijn aan een kritische en van commentaar voorziene heruitgave. Zoiets is volgens mij al eens eerder uitgehaald in de VS, maar dan zie ik toch liever twee boeken verschijnen: het origineel en een boekje met commentaar en opmerkingen. Zo is het duidelijk wie wat schrijft, en is er ook ruimte voor de lezer om zelf te interpreteren.

En meneer Cornelder, het is inderdaad een ontzettend lastig boek. Niet alleen is de tekst warrig geschreven, er is ook veel kennis nodig over het Duitsland van toen en van voor 1900. Desalniettemin ontzettend interessant om inzichten te krijgen in wat er allemaal omging in Hitler, en hoe hij een hele natie zover heeft kunnen krijgen zich tegen “eigenen” te keren.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.