— vrijdag 29 mei 2015, 15:13 | 0 reacties, praat mee

Kamervragen over contract De Persgroep

D66-Kamerlid Kees Verhoeven wil weten of het eenzijdig aanpassen van de inkoopvoorwaarden door De Persgroep strookt met de Wet auteurscontractrecht. Daarover stelt hij maandag Kamervragen aan de staatssecretaris van Justitie, de minister van Economische Zaken en de staatssecretaris voor Media. Verhoeven wil van de bewindslieden ook weten of de Mededingingswet mogelijkheden biedt tegenwicht te bieden aan deze ontwikkeling. Het Kamerlid maakt zich ook zorgen over de steeds slechter wordende positie van freelance journalisten. Laatste wijziging: 4 juni 2015, 13:30

Verhoeven gaat verder kijken of hij samen met andere partijen een debat over de kwestie kan aanvragen.

‘Wij maken ons zorgen over de positie van de kleine, zelfstandige makers. De nieuwe wet zou hun positie juist moeten versterken. Het heeft er alle schijn van dat dat nu niet het geval is’, aldus Verhoeven.

Ook baart het hem zorgen dat er een ‘race to the bottom’ gaande is op het gebied van de freelance tarieven. ‘Er moet wat ons betreft gezocht worden naar mogelijkheden om die trend te keren. Ik heb daarvoor niet direct een oplossing, maar een probleem is het wel. Wellicht dat het de NVJ toch toegestaan moet worden daarin een rol te spelen.’

De Kamervragen volgen op een actie van de NVJ De Persgroep te bewegen de invoering van de nieuwe inkoopvoorwaarden uit te stellen. Dat zou tijd vrijmaken om te overleggen over de zwakke punten die er volgens de NVJ in de regeling zitten.

De Persgroep heeft al laten weten geen trek te hebben in uitstel. In een brief van vrijdag (.pdf) aan De Persgroep roept NVJ-secretaris Rosa Garcia Lopez het bedrijf nogmaals op om in gesprek te gaan.

‘De positie van de maker wordt door deze algemene voorwaarden verre van versterkt. De Persgroep vraagt in haar brief om de steun van de zelfstandige journalist omdat die gebaat is bij een gezonde Persgroep. Daarvoor is het blijkbaar nodig de zelfstandige maximaal te beperken in zijn exploitatiemogelijkheden’, schrijft Garcia Lopez onder meer.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.