word studentlid

— donderdag 27 november 2014, 15:17 | 0 reacties, praat mee

Amerikaanse toestanden

Het begint allemaal zo mooi: de au-pair komt hier om de taal te leren en speelt en passant wat met de kinderen, de vrijwilliger heeft tijd over en verzorgt gratis de geitjes op de kinderboerderij en de stagiair krijgt de kans kennis te maken met het ‘echte werk’ dat hij eerder alleen uit de boeken kende. Laatste wijziging: 23 december 2014, 18:53

Maar dan gaat het fout:  de Poolse au-pair leert niets van taal en cultuur want moet samen met de eveneens ingehuurde Poolse bouwvakkers zo’n 60 uur per week keihard klussen. De vrijwilliger wordt door een geit gebeten: bedrijfsongeval. De stagiair ten slotte is na twee jaar nog steeds stagiair tegen een schamele onkostenvergoeding.

In die gevallen zou het toch wel makkelijk zijn als er sprake is van een arbeidsovereenkomst, want dan zijn al die zaken vanzelf geregeld: de werktijden van de au pair, de aansprakelijkheid van de werkgever voor de vrijwilliger en ten minste het minimumloon voor de stagiair. Maar dat heeft een keerzijde, want zou er dan niet een einde komen aan al die mooie initiatieven? Zijn er nog wel stageplaatsen als alle toeters en bellen van de arbeidsovereenkomst direct van toepassing zijn?

De sectie Vers In de Pers (VIP) van de NVJ onderzocht onlangs hoe het zit met stages. En de conclusie is dat er toch wel erg veel nep stages zijn. En dat is een stage die eigenlijk geen stage meer is, maar gewoon werk. Heel goedkoop, dat dan weer wel. Een kwart van de echte stages wordt naadloos gevolgd door zo’n nep stage.

Ook andere Europese landen kennen het probleem van de afbakening tussen stage en arbeid. De eurocommissaris voor Werkgelegenheid luidde zelfs de noodklok en op 10 maart 2014 is het Europese kwaliteitskader voor stages aangenomen. Daarin is bepaald dat er een overeenkomst moet zijn waarin het leerelement en overige rechten en plichten zijn vastgelegd. En, een stage mag niet langer zijn dan zes maanden. Het kader is echter slechts een aanbeveling.

Nee dan de VS. Daar heeft de rechter criteria geformuleerd. Eén van de criteria (naast het leerelement en de duur) is dat de stagiair geen gewone werknemer verdringt. Nu de stagiair zeker ook in de journalistiek alom tegenwoordig is op de werkvloer is het helemaal geen slecht idee om deze of soortgelijke criteria vast te leggen in de wet. Niet alle Amerikaanse toestanden zijn slecht. Want met een eigen stageregeling kan worden voorkomen dat de enige oplossing om bescherming te bieden aan de stagiair is om de stage als een arbeidsovereenkomst te beschouwen. Dat zou tot gevolg kunnen hebben weer dat werkgevers kopschuw worden en geen stageplaatsen meer ter beschikking stellen. En daar is niemand mee gebaat, zeker een vergrijzende journalistiek niet.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.