persveilig seminar

— woensdag 10 juni 2020, 08:46 | 0 reacties, praat mee

Kameroen: leger zweeg bijna jaar over dood journalist

Samuel Wazizi

In Kameroen is journalist Samuel Ajiekah Abuwe, beter bekend onder de naam Wazizi, in militaire gevangenschap gestorven. Hij werd een jaar geleden opgepakt en verdween zonder spoor van informatie. Volgens de Kameroense journalistenvereniging is Wazizi op enig moment overleden na te zijn gemarteld. Wanneer dat precies was, is niet bekend. Laatste wijziging: 10 juni 2020, 08:48

Mensenrechten- en persvrijheidsorganisaties hebben aangedrongen op een publiek onderzoek naar de omstandigheden van Wazizi’s verdwijning en dood. Familie, vrienden en juridische bijstand kregen na zijn arrestatie sinds 7 augustus 2019 geen contact met de journalist.

Begin juni werd duidelijk dat Wazizi is overleden. Human Rights Watch (HRW) zegt dat de journalist al snel is omgekomen en dat het Kameroense leger er daarna tien maanden het zwijgen toe deed.

Een woordvoerder van het leger stelt dat Wazizi op 17 augustus 2019 aan bloedvergiftiging is overleden. HRW meldt dat er geen autopsie heeft plaatsgevonden. Volgens de woordvoerder zijn Wazizi’s nabestaanden van het overlijden op de hoogte gesteld, maar de familie ontkent dat. Ook is het lichaam nooit vrijgegeven.

Diverse organisaties hebben opgeroepen tot een onafhankelijk en transparant onderzoek - “het minste dat de overheid kan doen om te bewijzen dat de fragiele persvrijheid in Kameroen geen hol begrip is.” Meer bij Human Rights Watch

Bekijk meer van

Kameroen

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.