banner festival 23

— dinsdag 25 april 2017, 08:55 | 0 reacties, praat mee

Geen doodstraf voor Kameroense journalist, wel tien jaar cel

Militaire operatie om Boko Haram kampen op te ruimen - © EPA / Str

Een militaire rechtbank heeft een Kameroense journalist veroordeeld tot tien jaar cel en het betalen van ruim 84.000 euro. Ahmed Abba, een journalist voor Radio France Internationale’s Hausa-dienst, werd vorige week veroordeeld voor het "niet afstand nemen van terrorisme” en “het witwassen van opbrengsten van terroristische daden". Abba kon de doodstraf krijgen. Laatste wijziging: 25 april 2017, 08:58

De journalist schreef over terreurbeweging Boko Haram en zit sinds juli 2015 vast. De advocaat van Abba zegt in hoger beroep te gaan tegen de straf.

Internationale mensenrechten- en persvrijheidsorganisaties hebben woedend gereageerd op de straf. Volgens CPJ-coördinator in Afrika Angela Quintal had Abba nooit opgepakt, vervolgd en veroordeeld mogen worden voor het uitoefenen van zijn werk. Volgens Amnesty International zijn er grove fouten gemaakt in het rechtsproces. Zo werden getuigen niet opgeroepen tijdens het proces en bewijsmateriaal niet gedeeld met de verdediging. Ook kon Abba drie maanden lang met niemand praten en is hij mishandeld.

 

Bekijk meer van

Kameroen Boko Haram Ahmed Abba

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.