— dinsdag 12 april 2022, 14:11 | 0 reacties, praat mee

Kamer van Koophandel wil ook vestigingsadressen afschermen als mensen bedreigd worden

De Kamer van Koophandel (KvK) biedt al aan je woonadres af te schermen in het Handelregister als je bedreigd wordt. Nu wil de organisatie het makkelijker maken om ook je vestigingsadres af te schermen in soortgelijke situaties. De KvK stelt echter wel eisen aan een mogelijke afscherming. Laatste wijziging: 13 april 2022, 09:03

De KvK maakt bijvoorbeeld onderscheid tussen een ‘waarschijnlijke dreiging’ en een ‘dreiging die afscherming noodzakelijk maakt’. In het eerste geval wordt het vestigingsadres alleen afgeschermd als het gelijk is aan het woonadres. Daarnaast moet het een bezoekadres betreffen van een eenmanszaak, vof, cv, maatschap, vereniging of stichting. Adressen van rechtspersonen zoals de bv of nv kunnen volgens de KvK volgens Europese wetgeving niet worden afgeschermd.

Een ‘dreiging die afscherming noodzakelijk maakt’ moet voor de KvK bewezen worden door bijvoorbeeld een proces-verbaal van aangifte bij de politie. Of degene die op het desbetreffende adres woont is een persoon ‘over wier veiligheid de politie op grond van de wet waakt’.

In zulke gevallen kunnen dus ook bezoekadressen die niet gelijk zijn aan woonadressen worden afgeschermd. Alle rechtsvormen, dus ook bv en nv, kunnen hier gebruik van maken.

Zowel bij een ‘waarschijnlijke dreiging’ als ook bij ‘een dreiging die afscherming noodzakelijk maakt’ wordt de inschrijving van de aanvrager direct geblokkeerd tot het verzoek is afgehandeld. Hierdoor is niet alleen het adres van de ingeschrevene, maar ook de hele inschrijving niet meer zichtbaar in het register.

Per 1 juli moeten vestigingsadressen voor hele beroepsgroepen kunnen worden afgeschermd. Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken gaat ook kijken naar een idee van de SP om ondernemers een postbus aan te bieden, zodat ze niet meer hun privéadres hoeven te gebruiken. Voor freelance journalisten is dit bijvoorbeeld al mogelijk via beroepsvereniging NVJ. De NVJ is ook in overleg met de KvK over een nadere uitwerking van de regeling voor de journalistieke beroepsgroep.

Bekijk meer van

KvK

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.