word studentlid

— woensdag 21 juni 2017, 15:16 | 0 reacties, praat mee

Bijna 12 procent meer zelfstandig werkende journalisten

Bijna 12 procent meer zelfstandig werkende journalisten
Pixabay

Het aantal journalisten dat als zelfstandig ondernemer werkzaam is, is in het afgelopen jaar met 11,8 procent gestegen. Waar 2016 nog 5910 journalisten telde die niet in dienst van een medium waren, zijn dat er halverwege dit jaar 6610. Dat blijkt uit cijfers die de Kamer van Koophandel (KvK) desgevraagd met Villamedia deelt. Laatste wijziging: 21 juni 2017, 15:22

Het aantal journalisten die een zelfstandige onderneming start loopt al sinds 2011 op. Halverwege dat jaar stonden er nog 4458 zelfstandigen ingeschreven bij de KvK. Sindsdien is hun aantal met bijna de helft (48,27 procent) toegenomen. Een kanttekening die wel gemaakt moet worden is dat de Kamer van Koophandel geen onderscheid maakt tussen freelance journalisten, redacteuren of tekstschrijvers.

Niet alleen binnen de journalistiek, maar in de hele creatieve sector ziet de KvK een groei van het aantal zelfstandigen. In de rubriek ‘Schrijven en overige scheppende kunst’ (waar ook journalistiek onder valt) liep het aantal zelfstandigen tussen 2011 en medio 2017 met 35 procent op. Anders dan bij de journalisten verliep deze groei geleidelijker, zonder terugval in aantal in 2014.

Bekijk meer van

Werk KvK

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.