website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Bijna 12 procent meer zelfstandig werkende journalisten

Nick Kivits — Geplaatst in Werk op woensdag 21 juni 2017, 15:16

Pixabay

Pixabay

Nieuws

Het aantal journalisten dat als zelfstandig ondernemer werkzaam is, is in het afgelopen jaar met 11,8 procent gestegen. Waar 2016 nog 5910 journalisten telde die niet in dienst van een medium waren, zijn dat er halverwege dit jaar 6610. Dat blijkt uit cijfers die de Kamer van Koophandel (KvK) desgevraagd met Villamedia deelt.

Het aantal journalisten die een zelfstandige onderneming start loopt al sinds 2011 op. Halverwege dat jaar stonden er nog 4458 zelfstandigen ingeschreven bij de KvK. Sindsdien is hun aantal met bijna de helft (48,27 procent) toegenomen. Een kanttekening die wel gemaakt moet worden is dat de Kamer van Koophandel geen onderscheid maakt tussen freelance journalisten, redacteuren of tekstschrijvers.

Niet alleen binnen de journalistiek, maar in de hele creatieve sector ziet de KvK een groei van het aantal zelfstandigen. In de rubriek ‘Schrijven en overige scheppende kunst’ (waar ook journalistiek onder valt) liep het aantal zelfstandigen tussen 2011 en medio 2017 met 35 procent op. Anders dan bij de journalisten verliep deze groei geleidelijker, zonder terugval in aantal in 2014.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Journalist van het jaar 2018

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.