— donderdag 8 april 2021, 09:21 | 0 reacties, praat mee

Al direct nepnieuws verspreid rond nieuwe Kamervoorzitter Bergkamp

Vera Bergkamp (D66) hoort dat zij is verkozen tot de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer, met huidig voorzitter Khadija Arib (PvdA) in de zetel voor haar. | ANP

Kort nadat Vera Bergkamp (D66) werd verkozen tot nieuwe Kamervoorzitter deed een bericht de ronde waaruit zou blijken dat Bergkamp een skivakantie zou hebben gedeclareerd. Het niet van echt te onderscheiden NRC-artikel was jaren geleden gemaakt voor een scriptie rond schandalen.

NRC sprak met toenmalige begeleider Sanne Kruikemeier, die het vervelend noemt dat de vijf-jaar oude scriptie wordt misbruikt. In de scriptie wordt het nepartikel met context gebracht. Wie het screenshot op sociale media heeft gezet is niet bekend.

Het artikel werd ook door politici opgepakt, waarbij schande werd gesproken dat iemand met zo’n verleden toch voorzitter kon worden. Factcheckers als Peter Burger probeerden de foute informatie te corrigeren.

Vera Bergkamp kreeg 74 van de 139 geldig uitgebrachte stemmen, Khadija Arib (PvdA) kreeg er 38 en Martin Bosma (PVV) 27. Het D66-Kamerlid haalde daarmee direct een volstrekte meerderheid. Meer bij NRC

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.