banner festival 23

— maandag 28 november 2022, 19:25 | 0 reacties, praat mee

Kabinet gaat waarschijnlijk Mediawet veranderen: ‘Er gaat heel veel rollen, heel veel gebeuren’

© Phil Nijhuis / ANP

Het kabinet gaat waarschijnlijk de wet veranderen waarin onder meer de inrichting van het omroepenstelsel staat beschreven. Dat zegt staatssecretaris Gunay Uslu (Media) tijdens een debat in de Tweede Kamer over de mediabegroting. Ze wil zich onder meer gaan buigen over de verhouding tussen de omroepverenigingen en de NPO. Het zou de eerste keer in ruim vijftien jaar zijn dat deze zogeheten Mediawet wordt veranderd. Laatste wijziging: 28 november 2022, 19:40

“Er gaat heel veel rollen, heel veel gebeuren”, aldus de staatssecretaris. Wat er mogelijk aan de wet gaat veranderen, kan ze nog niet zeggen.

De bewindsvrouw wil eerst een aantal onderzoeken afwachten, onder meer naar de toekomst van de publieke omroep. Een adviescollege wil criteria opstellen voor hoe omroepen het publieke stelsel kunnen betreden en verlaten. Ook wacht Uslu de resultaten af van onderzoek van de commissie onder leiding van oud-minister Martin van Rijn naar de werkcultuur bij de NPO, naar aanleiding van onthullingen over de onveilige werkcultuur bij de voormalige talkshow DWDD. In de zomer van 2023 verwacht ze meer te kunnen zeggen over de vervolgstappen.

‘Hele grote vraag’
Lucille Werner van het CDA vindt dat de NPO te veel macht naar zich toe heeft getrokken. Nu bepalen directeuren en genremanagers volgens het Kamerlid wat wordt uitgezonden en hoe. Ze wil dat de omroepverenigingen weer meer zeggenschap krijgen. Die hebben volgens Werner meer voeling met de maatschappij en kunnen volgens haar ook de werkcultuur verbeteren als ze meer invloed krijgen.

Na opmerkingen van het Kamerlid hierover zegt Uslu dat ze het een “hele grote vraag” vindt die voor haar “topprioriteit” heeft en ook een “wetswijziging vergt”. De staatssecretaris wil dat wel zorgvuldig doen en daarom de tijd nemen, zegt ze op het verzoek van Werner om haast te maken.

Lisa Westerveld (GroenLinks) citeert wat de jurist Egbert Dommering in een rapport zei over de Mediawet om aan te geven waarom die volgens haar aan verandering toe is. De wet “doet denken aan een gebroken vaas waarvan de scherven op alle mogelijke manieren weer aan elkaar zijn geplakt”, zo leest het Kamerlid voor. De wet stamt uit 1987 en is daarna meermaals herzien, voor het laatst in 2008.

Het laatste jaar was de publieke omroep regelmatig onderwerp van debat. Onlangs onthulde de Volkskrant dat er jarenlang een onveilige werkcultuur is geweest bij de redactie van DWDD, voor een groot deel veroorzaakt door presentator Matthijs van Nieuwkerk. Ook Ongehoord Nederland (ON!) kwam meermaals in opspraak. De jonge omroep zou zich niet houden aan journalistieke principes en is meermaals beticht van racisme in de uitzendingen. Eind vorige maand liet de NPO weten ON! voor de tweede keer een financiële sanctie op te willen leggen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.