training eu starters

— woensdag 15 september 2010, 09:25

Justitie reageert op EHRM-oordeel

Via de Rijksvoorlichtingsdienst laat minister van Justitie Hirsch Ballin weten 'kennisgenomen te hebben' van de uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) inzake Sanoma Uitgevers/AutoWeek versus de Nederlandse Staat. Het Hof oordeelde dinsdag dat Nederland de vrijheid van meningsuiting, zoals vastgelegd in artikel tien van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens, heeft beperkt door uitgave AutoWeek in 2002 te dwingen foto’s af te staan die waren gemaakt voor een artikel over een illegale straatrace in Hoorn. De Rijksvoorlichtingdienst meldt dat - mede door een eerdere uitspraak van het EHRM in de zaak Voskuil - een wetsvoorstel wordt voorbereid, waarin het bronbeschermingsrecht voor journalisten uitdrukkelijk in de wet (het Wetboek van Strafvordering) wordt opgenomen. Laatste wijziging: 16 september 2010, 11:37

Het wordt zo duidelijker waar de grenzen van justitieel optreden liggen, stelt Rijksvoorlichtingsdienst. “Zo mag degene die een beroep op bronbescherming kan doen, weigeren gevolg te geven aan een vordering tot uitlevering van - in dit geval - beeldmateriaal door een opsporingsambtenaar. Met deze bepaling komt de minister tegemoet aan het kernpunt van het arrest: de mogelijkheid om inbreuk te maken op het recht op bronbescherming moet zijn voorzien in de wet en de beslissing om die inbreuk te maken moet worden genomen door een rechter en niet door een opsporingsambtenaar of een officier van justitie.”

Bron: Ministerie van Justitie

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.