— woensdag 14 september 2016, 09:13 | 0 reacties, praat mee

‘Journalistieke banen bedreigd door robots en automatisering’

Franck Robichon / EPA

Momenteel zijn er 286 duizend studenten in opleiding voor banen die mogelijk in de toekomst overgenomen worden door robots en automatisering. Dit is een kwart van alle studenten, waaronder ook studenten journalistiek. Dat stelt de Volkskrant op basis van een rapport door accountant Deloitte.

Naast journalistiek behoren onder meer de studies accountancy, bedrijfseconomie, hotelmanagement en logistiek tot risico-groepen binnen hbo-opleidingen (84 duizend) en universiteiten (28 duizend).

Het onderzoek concludeert dat laagopgeleiden de meeste kans lopen dat hun baan wordt overgenomen door robots. Daarom worden mbo’ers mogelijk het hardst getroffen. Volgens Deloitte zitten er momenteel 174 duizend studenten in de gevarenzone. Dat betreft voornamelijk mbo’ers die een opleiding volgen in de richtingen administratief, financieel en technisch.

De onderzoekers geven aan dat hun conclusies slechts de kans op automatisering betreffen. Voor de studenten in opleiding zijn er grote verschillen met betrekking tot het daadwerkelijke risico op robotconcurrentie. Meer bij de Volkskrant

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.