— maandag 12 juni 2023, 14:23 | 0 reacties, praat mee

Journalisten van het Haarlems Dagblad in jaren tachtig gevolgd door Inlichtingendiensten

Prins Bernhard in zijn werkkamer op paleis Soestdijk in 1985 - © Nationaal Fotopersbureau

Twee journalisten van het Haarlems Dagblad zijn midden jaren tachtig geschaduwd door de inlichtingendiensten, ontdekten ze recent. Het gaat om Jan de Roos en zijn collega Arthur Maandag, meldt het Haarlems Dagblad. De Roos onderzocht destijds de betrokkenheid van prins Bernhard bij de zaak-King Kong, de alias van dubbelspion Christiaan Lindemans in de Tweede Wereldoorlog. Laatste wijziging: 12 juni 2023, 16:07

Beide journalisten werden bij hun journalistieke naspeuringen naar King Kong geschaduwd door de Binnenlandse Veiligheidsdienst, de voorloper van de huidige AIVD. Ook kreeg de Haarlemse politie opdracht informatie in te winnen. Daarbij werd de politie van Heemskerk, waar De Roos destijds woonde, ingeschakeld.

De Roos kreeg recent documenten in handen gespeeld waaruit blijkt dat ze werden gevolgd in opdracht van kolonel E. Spierenburg, hoofd Beveiliging van het Koninklijk Huis. ‘Affaire HD/BVD’ staat er boven enkele documenten. En ‘gazo’. “Dat staat voor Geen Actie Zonder Overleg”, zegt De Roos in de krant. HD verwijst naar Haarlems Dagblad.

Een medewerker van kolonel Spierenburg, Jan Jansen, had nauwe contacten met de BVD. Jansen liet ook stukken opvragen van hoofdredacteur Frans Nypels van Haarlems Dagblad toen de krant een rechtszaak aanspande om toegang te krijgen tot het geheime BVD-dossier over King Kong. De Raad van State besliste in 1986 dat het dossier openbaar gemaakt moest worden. Daaruit bleek dat King Kong tijdens de oorlog intensieve contacten met prins Bernhard had.

De Roos vindt het ‘te gek voor woorden’ dat hij op verzoek van het Koninklijk Huis door de politie en de BVD werd bespioneerd. “Ik deed gewoon mijn werk als journalist. Blijkbaar voelde prins Bernhard zich hierdoor bedreigd en gaf hij daarom kolonel Spierenburg opdracht in mijn leven te wroeten.” Ook Arthur Maandag is onthutst over wat uit de stukken spreekt. “Dat we een BVD en nu AIVD hebben en bij de politie mensen zich bezig houden met inlichtingenwerk is vanzelfsprekend, maar dat het Koninklijk Huis ze blijkbaar dit werk kan laten doen is tamelijk bizar.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.