website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Journalisten in de knel door botte bijl YouTube rond aanpak haatvideo’s

Lars Pasveer — Geplaatst op donderdag 6 juni 2019, 09:32

DPA

DPA

Nieuws Videoplatform YouTube heeft aangekondigd strenger op te treden tegen video's die discriminerend, intimiderend of racistisch zijn. De wijze waarop het platform te werk gaat ligt onder vuur: journalisten die enkel over uitwassen berichten worden ook getroffen.

De bal kwam aan het rollen toen Vox-presentator en strijder voor homorechten Carlos Maza online zijn beklag deed over de constante discriminerende aanvallen die hij heeft te verduren uit rechtse hoek, in het bijzonder van een ultra-rechtse commentator op YouTube.

YouTube koos in de zaak uiteindelijk voor het wapen van demonetizing, het verwijderen van de mogelijkheid met een kanaal of video’s nog langer geld te verdienen. Het strafte de commentator daarmee voor zijn gedrag, maar liet Maza weten dat het kanaal geen andere gebruiksvoorwaarden heeft geschonden.

Volgens YouTube is ruzie tussen individuele makers een relatief jonge ontwikkeling waar het platform geen direct antwoord op heeft.

De gevolgschade van het nieuwe beleid treft ook onschuldige contentproducenten. Documentairemaker Ford Fischer, die verslag doet van extremisten en andere randgroepen en wiens beeldmateriaal wordt gebruikt in werk van anderen, meldt dat YouTube zijn materiaal niet langer commercieel laat uitbaten. Ook een historicus die videomateriaal uit de Tweede Wereldoorlog verzamelt en becommentarieert werd getroffen, omdat hij aan haatzaaien zou doen.

Fischer zegt dat het demonetizen van het kanaal hem hard treft:

YouTube-woordvoerder Chris Dale schrijft dat de intentie geldt bij de beoordeling of er van intimidatie of haatzaaien sprake is. “Op zichzelf hoeven racistische, homofobe of seksistische vloektermen die voorwaarden niet te schenden”, aldus Dale.

Een video die enkel als doel heeft iemand of een groep aan te vallen, zou nu wel worden aangepakt. Ook makers van video’s die ten doel hebben om bepaalde gebeurtenissen te ontkennen (de Holocaust of de schietpartij op kleuterschool Sandy Hook) kunnen op strafmaatregelen rekenen.

Volgens Dale worden de voorwaarden rond intimidatie “de komende maanden” geëvalueerd met de bedoeling nieuwe regels te maken.

YouTube krijgt kritiek op de onprecieze aanpak van het probleem. “Jullie gebruiken een sloophamer voor een probleem dat een scalpel vereist”, aldus een reactie op de jongste stap van het platform. Vorig jaar ontnam YouTube duizenden kanalen de mogelijkheid geld te verdienen met inhoud, toen naar aanleiding van een YouTube-ster die lol trapte in het Japanse ‘zelfmoordbos’ Aokigahara.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.