word actief nvj klein

— donderdag 6 juni 2019, 09:32 | 0 reacties, praat mee

Journalisten in de knel door botte bijl YouTube rond aanpak haatvideo’s

DPA

Videoplatform YouTube heeft aangekondigd strenger op te treden tegen video's die discriminerend, intimiderend of racistisch zijn. De wijze waarop het platform te werk gaat ligt onder vuur: journalisten die enkel over uitwassen berichten worden ook getroffen. Laatste wijziging: 6 juni 2019, 09:35

De bal kwam aan het rollen toen Vox-presentator en strijder voor homorechten Carlos Maza online zijn beklag deed over de constante discriminerende aanvallen die hij heeft te verduren uit rechtse hoek, in het bijzonder van een ultra-rechtse commentator op YouTube.

YouTube koos in de zaak uiteindelijk voor het wapen van demonetizing, het verwijderen van de mogelijkheid met een kanaal of video’s nog langer geld te verdienen. Het strafte de commentator daarmee voor zijn gedrag, maar liet Maza weten dat het kanaal geen andere gebruiksvoorwaarden heeft geschonden.

Volgens YouTube is ruzie tussen individuele makers een relatief jonge ontwikkeling waar het platform geen direct antwoord op heeft.

De gevolgschade van het nieuwe beleid treft ook onschuldige contentproducenten. Documentairemaker Ford Fischer, die verslag doet van extremisten en andere randgroepen en wiens beeldmateriaal wordt gebruikt in werk van anderen, meldt dat YouTube zijn materiaal niet langer commercieel laat uitbaten. Ook een historicus die videomateriaal uit de Tweede Wereldoorlog verzamelt en becommentarieert werd getroffen, omdat hij aan haatzaaien zou doen.

Fischer zegt dat het demonetizen van het kanaal hem hard treft:

YouTube-woordvoerder Chris Dale schrijft dat de intentie geldt bij de beoordeling of er van intimidatie of haatzaaien sprake is. “Op zichzelf hoeven racistische, homofobe of seksistische vloektermen die voorwaarden niet te schenden”, aldus Dale.

Een video die enkel als doel heeft iemand of een groep aan te vallen, zou nu wel worden aangepakt. Ook makers van video’s die ten doel hebben om bepaalde gebeurtenissen te ontkennen (de Holocaust of de schietpartij op kleuterschool Sandy Hook) kunnen op strafmaatregelen rekenen.

Volgens Dale worden de voorwaarden rond intimidatie “de komende maanden” geëvalueerd met de bedoeling nieuwe regels te maken.

YouTube krijgt kritiek op de onprecieze aanpak van het probleem. “Jullie gebruiken een sloophamer voor een probleem dat een scalpel vereist”, aldus een reactie op de jongste stap van het platform. Vorig jaar ontnam YouTube duizenden kanalen de mogelijkheid geld te verdienen met inhoud, toen naar aanleiding van een YouTube-ster die lol trapte in het Japanse ‘zelfmoordbos’ Aokigahara.

Bekijk meer van

YouTube Ford Fischer

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.