— woensdag 6 september 2023, 07:39 | 0 reacties, praat mee

Kadaster neemt binnenkort maatregelen om bescherming van adresgegevens op te voeren

© ANP / Tobias Kleuver

Vanaf medio oktober kunnen veel minder mensen op naam zoeken in het Kadaster met informatie over het bezit van woningen en ander vastgoed. Ook breidt het Kadaster de mogelijkheden uit om persoonlijke gegevens tijdelijk af te schermen bij dreiging. Laatste wijziging: 6 september 2023, 07:47

Vanaf 15 oktober is het alleen voor notarissen, deurwaarders, makelaars en medewerkers van financiële bedrijven of overheidsinstanties mogelijk om op naam te zoeken naar gegevens in het Kadaster.

Andere gebruikers moeten hiervoor een individuele aanvraag doen die het Kadaster in behandeling neemt. Zij kunnen slechts per specifiek dossier toegang krijgen tot de functie om op naam te zoeken.

Journalisten
Personen die kunnen aantonen dat er concrete dreiging is, kunnen daarnaast tijdelijk hun persoonsgegevens in het Kadaster afschermen. Bij bepaalde beroepen, zoals journalisten, rechters of advocaten, is het genoeg om aan te tonen dat er waarschijnlijk sprake is van dreiging.

Zakelijke gebruikers van het Kadaster moeten vanaf 2024 ook verplicht inloggen met eHerkenning, dat vergelijkbaar is met DigID. De instantie gaat “op korte termijn” ook beter bijhouden wie welke informatie heeft opgezocht in de registers van het Kadaster. Dat gebeurt onder andere in de aanloop naar een wettelijk verbod op “doxing”, een intimidatietactiek waarbij mensen persoonlijke gegevens van hun tegenstander online gooien.

Zo wil het Kadaster “snel en doelmatig” helpen bij eventuele onderzoeken van het Openbaar Ministerie naar doxing.

Datalek
Volgens een woordvoerder zijn de maatregelen nodig voor een goede balans tussen het openbaar houden van informatie uit de registers en het beschermen van de privacy van veel mensen. De aanstaande veranderingen staan los van de onthulling van RTL Nieuws over een groot datalek bij het Kadaster.

Vorige week bracht het nieuwsmedium naar buiten dat mensen met groot gemak een zakelijk account konden aanmaken voor het besloten deel van het Kadaster, waarna het mogelijk is om miljoenen woonadressen van mensen te doorzoeken.

Op het moment dat RTL met het nieuws naar buiten kwam, had het Kadaster het lek al gedicht door de aanmeldprocedure voor zakelijke gebruikers aan te passen. Het Kadaster zegt dat er nog geen gevallen van misbruik van dit lek bekend zijn. Het onderzoek naar het gat in de privacybescherming loopt nog wel.

Bekijk meer van

Kadaster

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.