banner festival 23

— dinsdag 16 augustus 2022, 08:18 | 0 reacties, praat mee

Journalisten en advocaten dagen CIA voor de rechter

Voormalig CIA-hoofd Mike Pompeo - © AFP / Jacquelyn Martin

Een groep journalisten en advocaten heeft de CIA en zijn voormalig directeur Mike Pompeo aangeklaagd. De inlichtingendienst zou hen hebben bespioneerd tijdens bezoeken aan WikiLeaks-oprichter Julian Assange, terwijl hij verbleef bij de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Laatste wijziging: 16 augustus 2022, 08:49

De journalisten en advocaten vinden dat daarmee hun privacyrechten zijn geschonden, meldt Reuters. De CIA, die geen uitspraken doet over de rechtszaak, mag volgens de Amerikaanse wet geen gegevens verzamelen over Amerikaanse burgers. 

Volgens de advocaten en journalisten moesten ze bij bezoeken aan Assange hun telefoon en andere elektronische apparaten afstaan aan een privaat beveiligingsbedrijf. Ze stellen dat dit bedrijf de informatie op hun apparaten vervolgens kopieerde en overdroeg aan de CIA.

De Australische WikiLeaks-oprichter Julian Assange kreeg in juni te horen dat hij door Groot-Brittannië mag worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De klokkenluider, die in 2006 met WikiLeaks begon, ging bij de hogere rechter in Londen in beroep tegen die uitlevering.

Bekijk meer van

Julian Assange CIA

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.