vlaams-nedellandse-beurs

— maandag 29 november 2021, 14:28 | 0 reacties, praat mee

Journalisten beschoten tijdens demonstraties op Frans eiland Martinique

Martinique, 26 november. Vuurwerk explodeert in een in brand gestoken auto, tijdens demonstraties tegen Frans coronabeleid. Maker van deze foto, AFP-fotograaf Loïc Venance, werd later die nacht door onbekenden beschoten. | AFP

Bij rellen zijn in de nacht van vrijdag 26 op zaterdag 27 november op het Franse eiland Martinique vier journalisten beschoten. Ze bleven ongedeerd. Op het eiland waren gewelddadige protesten tegen net afgekondigde maatregelen rondom coronavirus, waaronder een vaccinatieplicht voor zorgmedewerkers. De Europese Federatie van Journalisten (EFJ) veroordeelt de beschieting en roept Frankrijk op het incident te onderzoeken. Laatste wijziging: 29 november 2021, 14:37

Frankrijk kondigde in het overzeese departement een avondklok af, waartegen werd gedemonstreerd. Ook op het nabij gelegen Franse eiland Guadeloupe is het onrustig.

AFP-fotograaf Loïc Venance, journalisten Maureen Lehoux and cameraman Julien Taureau (BFMTV/RMC Sport) en journalist Raphaël Lafargue van fotopersbureau Abaca Press werkten in een afgezonderde straat toen twee mannen op motoren hen benaderden en op hen vuurden.

De journalisten zochten dekking in hun voertuig en reden daarna weg. Niemand raakte gewond. Algemeen-secretaris Ricardo Gutiérrez van de EFJ zegt dat de onrust op Martinique het gevolg is van een complexe situatie die wordt verergerd door het virus. Juist daardoor is het volgens Gutiérrez van belang dat journalisten in vrijheid en veiligheid kunnen werken “om het publiek en de wereld te informeren wat er daar aan de hand is”.

EFJ zegt het incident te hebben aangekaart bij de Raad van Europa.

Bekijk meer van

Martinique Frankrijk EFJ corona

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.