data als kans

— maandag 12 augustus 2019, 12:21 | 0 reacties, praat mee

Journalist krijgt voorwaardelijke geldboete na nepreportage illegaal vuurwerk RTV Noord

ANP

Journalist Rob Mulder is door de politierechter veroordeeld tot een voorwaardelijke geldboete van 300 euro, vanwege het bezit van illegaal vuurwerk. Mulder maakte eind 2017 een reportage voor RTV Noord waarin hij wilde aantonen hoe makkelijk je in Groningen aan illegaal vuurwerk kan komen. De reportage bleek in scène te zijn gezet. Laatste wijziging: 13 augustus 2019, 11:17

De opmerkelijke reportage omtrent illegaal vuurwerk leverde een langdurige soap op. Mulder en RTV Noord gingen begin vorig jaar uit elkaar en in augustus 2018 kondigde het Openbaar Ministerie aan de verslaggever te gaan vervolgen wegens bezit van illegaal vuurwerk.

Mulders advocaat zegt in het Dagblad van het Noorden dat de journalist een maatschappelijke misstand aan de kaak wilde stellen. Mulder zegt dat de reportage in samenspraak met de redactie van RTV noord is gemaakt. “Maar alleen ik zit voor de rechter”, aldus Mulder. Hij kan zich in de boete vinden en zet met de uitspraak een “dikke streep” onder de zaak.

De rechter stelde niet te twijfelen aan de goede intenties achter de reportage, maar bij een in scène gezet verslag vervallen journalistieke vrijheden. Ook de vuurwerkverkoper die in de reportage figureerde (als zowel een legale aanbieder én de geblurde aanbieder van illegaal vuurwerk) kreeg een boete: een voorwaardelijke, ter hoogte van 200 euro.

De rechter vond ook zijn aandeel in het bezit van illegaal vuurwerk bewezen. “U heeft meegewerkt aan onzorgvuldige journalistiek. Uw rol is wel beperkter”, aldus de rechter - die afzag van een werkstraf. Meer bij de Dagblad van het Noorden

Een eerdere versie van dit artikel had in de kop ‘om’ (in plaats van ‘na’) wat de indruk kon wekken dat de reportage zélf aanleiding voor de veroordeling was. Het ging uiteraard in de veroordeling om het voorhanden hebben van illegaal vuurwerk. Dank aan hen die ons daarop wezen.

Bekijk meer van

RTV Noord Rob Mulder

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.