Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— maandag 15 februari 2016, 08:22 | 0 reacties, praat mee

‘Journalist’ gevolgd voor brandstichting

Een 'journalist' uit Zeist, die in 2014 drie maanden lang gevolgd was door de politie, blijkt verdachte te zijn geweest in een grootschalig onderzoek naar meerdere brandstichtingen in die gemeente. Het onderzoek van justitie leverde uiteindelijk niets op en werd vervolgens gesloten, meldt De Telegraaf. Laatste wijziging: 20 april 2022, 11:27

De fotograaf was aanwezig bij diverse autobranden in het centrum van Zeist die door de politie als ’zeer verdacht’ werd beschouwd. Enkele branden vonden plaats in de buurt van zijn woning. Hij maakte bovendien foto’s van de branden, die hij vervolgens verkocht aan diverse mediabedrijven zoals RTV Utrecht en De Telegraaf.

Bovendien werd hij een jaar eerder ook al als verdachte aangemerkt van een brandstichting in Harderwijk. Het leek er volgens de recherche op dat hij met brandstichting zijn eigen nieuws maakte en er vervolgens ook nog geld mee verdiende. In opdracht van Justitie werd er een kleine camera aangebracht bij de voordeur van de woning van de verdachte in hartje Zeist.

“De beelden boden geen onderbouwing van de verdenkingen, zodat besloten werd het onderzoek te sluiten, zonder dat het geleid had tot een aanhouding. Maar de branden waren ondertussen wél over”, zegt de woordvoerster. De publicatie dat een journalist gevolgd werd leidde tot kritiek. Het Openbaar Ministerie zei toen al dat de verdenkingen aan het adres van fotograaf niets met zijn journalistieke werkzaamheden te maken hadden.

Nu wordt getwijfeld aan zijn journalistenstatus, aangezien nergens serieuze publicaties van hem zijn verschenen. Volgens hemzelf volgde hij een schriftelijke cursus journalistiek en deed hij onderzoek naar vrouwenhandel in de prostitutie.

De fotograaf reageerde furieus toen De Telegraaf hem om commentaar vraagt op de verdenkingen van brandstichting aan zijn adres. Volgens hem had hij helemaal niets te maken met de branden die toevallig in zijn buurt werden gesticht. “Dit is héél kwalijk. Bovendien blijkt dat het onderzoek van justitie wel degelijk betrekking had op mijn werk als journalist. Maar dan als fotojournalist.”

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.