website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Journalist de Gelderlander geweigerd bij festival vanwege onwelgevallig artikel over organisatoren

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in censuur op vrijdag 15 juni 2018, 09:23

© Robin van Lonkhuijsen / ANP

Nieuws UPDATE Journalist Menno Pols van De Gelderlander wordt de toegang geweigerd bij Mañana Mañana, meldt De Gelderlander. De reden: het schrijven van een onwelgevallig verhaal over geldstromen van organisator De Feestfabriek, vorig jaar.

Het festival in Vorden begint vrijdag 15 juni en duurt tot en met zondag 17 juni. Pols probeerde zich via de site van de Feestfabriek te accrediteren, maar de aanvraag werd afgewezen, omdat er te veel aanvragen van journalisten waren voor het festival. Toen twee andere journalisten van De Gelderlander later wel een uitnodiging kregen om zich te accrediteren vroeg de krant om opheldering.

De Feestfabriek stelde in een mail dat Pols een artikel had geschreven over de geldstromen bij de Zwarte Cross (het grootste festival van De Feestfabriek) en hoe de organisatoren door de opbrengsten uit dit festival hun vermogen hadden opgebouwd. In de mail stond dat het verhaal en andere insteek zou hebben. Het zou alleen gaan over de financiële stromen rond het festival en niet over de bv’s rond de eigenaren. ‘Dat is niet in goede aarde gevallen. Ook omdat niet voor overleg is gekozen om zo tot een artikel te komen waar beide partijen zich in konden vinden.’

Hoofdredacteur Peter Jansen noemt het onprofessioneel dat De Feestfabriek wenst uit te maken wie verslag doet van het festival. “En helemaal dat ze aanvankelijk over de ware reden jokte.” Thomas Bruning, algemeen-secretaris van beroepsvereniging NVJ, meldt “dat het zeer kwalijk is hoe een professionele organisatie op deze manier een journalist probeert af te straffen voor het feit dat hij gewoon zijn werk heeft gedaan. Alhoewel er juridisch niet veel tegen te doen lijkt me zijn, vraagt dit eigenlijk om een solidariteitsactie van collega’s en demonstratief dit festival gewoon helemaal links te laten liggen”. 

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.