— woensdag 13 oktober 2021, 15:16 | 0 reacties, praat mee

Journalist Almere Deze Week vrijgesproken van smaad in conflict met wethouder

2018: Almere Deze Week publiceert over het incident, dat wethouder Herrema uiteindelijk zijn baan kost.

De rechtbank Midden-Nederland heeft de Almeerse journalist Marcel Beijer van weekblad Almere Deze Week vrijgesproken van smaad. Met zijn publicaties over een eigenaardig telefoontje van voormalig wethouder Tjeerd Herrema diende hij het algemeen belang, aldus de rechter.

Het Openbaar Ministerie stelde eind vorige maand dat Beijer wel schuldig aan smaad was, maar eiste geen straf.

In juni 2018 ontving Beijer WhatsApp-berichten en een telefoontje van Herrema. Volgens Beijer ging dat om seksuele intimidatie, want Herrema leek volgens hem te masturberen. Volgens Herrema ging het om een onhandig broekzakgesprek.

Er volgde een officiële klacht tegen de wethouder. Een onderzoeksbureau werd ingeschakeld, waar Herrema zijn privételefoon voor ter beschikking stelde. Nog voor die resultaten gepresenteerd waren, publiceerde Almere Deze Week over de zaak, wat Herrema het vertrouwen van de gemeenteraad kostte.

Een opmerking dat Beijer “hopelijk geen rooie oortjes” had gekregen, bevestigde de journalist in zijn indruk dat de eerste berichten en geluiden seksueel van aard waren. De wethouder deed aangifte van smaad, hetgeen tot vervolging van de journalist leidde.

Wat de werkelijke aard van het gesprek was, valt niet meer vast te stellen. Het onderzoeksbureau kon niet uitsluiten dat er van onbewust handelen sprake was. Beijer stelde zich niet gehoord voelde.

De rechter stelt dat de opmerkingen van Herrema opmerkelijk zijn en dat conclusies dat berichten mogelijk per ongeluk zijn verstuurd niet van doorslaggevend belang zijn. “Dat dat mogelijk is, wil nog niet zeggen dat dat ook is gebeurd of dat de ontvanger dat dan maar zonder meer ongeacht de verdere omstandigheden moet aannemen.”

Beijer mocht te goeder trouw concluderen dat Herrema hem persoonlijke berichten heeft gestuurd die hij als onbetamelijk en intimiderend heeft ervaren, aldus de rechter. De onverschillige reactie op het gebeurde heeft de werkrelatie tussen journalist en wethouder ernstig verstoord, constateert de rechter.

Die merkt op dat in deze zaak niet aan de orde is of het moment van publiceren door Almere Deze Week verstandig was. “Het strafrecht gaat niet over de vraag of gedrag verstandig is, maar over de vraag of gedrag zo onverstandig is geweest dat het strafbaar is”, stelt de rechter.

Er zijn in deze zaak verder alleen verliezers “omdat omstreden en niet vast te stellen interpretaties van privé-zaken in het openbare domein zijn geraakt”. Dat valt volgens de rechter zowel verdachte als aangever toe te rekenen.

In een korte reactie stelt Marcel Beijer dat voor hem de zaak nu is afgedaan. Herrema laat het er verder bij zitten, laat hij via Facebook weten. Ook schrijft Herrema: ‘De uitspraak ervaar ik uiteraard als een teleurstelling en een klap in het gezicht. Niet alleen van mezelf maar ook in het gezicht van het openbaar bestuur’. Meer bij Rechtspraak

Twee jaar geleden sprak Villamedia met oud PvdA-wethouder Tjeerd Herrema in de rubriek Lessen voor de Pers.

Hij zei toen lang te hebben getwijfeld om zijn kant van het verhaal te vertellen, aan de andere kant wordt de affaire die tot zijn aftreden als wethouder leidde dan weer opnieuw opgerakeld. “In de Google-werkelijkheid waarin we leven kan dat behoorlijk schadelijk zijn. Als je op mijn naam zoekt, kom je meteen het woord “broekzakgesprek” tegen. Ik wil best interviews geven, maar in feite schaad ik mezelf daar ook mee. Ik weet niet of jij nu ook weer sappige details gaat opschrijven?”

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.