Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— woensdag 16 juni 2021, 10:11 | 0 reacties, praat mee

Jolien de Vries verruilt de microfoon voor de pen

© Stijn Ghijsen

Jolien de Vries is op 1 juni aan de slag gegaan voor Follow the Money. Ze komt over van Pointer, waar ze drieënhalf jaar lang radio voor maakte. Nu pakt ze de pen weer op. Het schrijverschap is niet nieuw voor De Vries; eerder schreef ze al voor Nu.nl. Laatste wijziging: 16 juni 2021, 11:08

“Voor radio werken heb ik altijd top gevonden, maar ik miste de mogelijkheid om dieper op onderwerpen in te gaan. Radio is niet echt het medium om uit te wijden over data en jaarcijfers. Bij Pointer begon ik het schrijven te missen. Langere stukken tikken die wel een paar duizend woorden tellen om een complex iets van A tot Z uiteen te zetten voor de lezers. Ik begon weer te verlangen naar dat schrijverschap. Follow the Money biedt mij die vrijheid.”

Over haar plannen bij Follow the Money is De Vries resoluut: “Ik wil sowieso verder met Zorgcowboys.” Zorgcowboys was een onderzoek van Pointer en Follow the Money, waarin misstanden in de zorg werden blootgelegd. De term “zorgcowboys” verwijst naar de personen die zich ten koste van patiënten verrijken. Hiervoor wonnen beide media in 2019 een Tegel. “De eerste serie was goed, maar er is nog zoveel waar we niet aan toe kwamen. Ik wil echt de onderste steen boven halen.”

Tot nu toe lag de focus van het onderzoek op de thuis- en ouderenzorg. Nu gaat De Vries inzoomen op de geestelijke gezondheidszorg. “Het is niet zo dat zich andere problemen voordoen bij de GGZ dan bij de thuis- en ouderenzorg. Het basisprincipe is hetzelfde: Patiënten krijgen slechte en verminderde zorg, waardoor anderen zich kunnen verrijken. Hoe dat gebeurt, is bij elke sector anders. De manier van financieren en de systemen die gebruikt worden, verschillen van elkaar. De GGZ heeft een andere handelswijze dan bijvoorbeeld jeugdzorg.”

Voor dit project zal De Vries, vanuit Follow the Money, blijven samenwerken met Pointer. Wel zal ze het anders aanvliegen. “Bij de radio sprak ik vooral met mensen die slachtoffer waren van die zorgcowboys. Pointer zal dat blijven doen. Voor Follow the Money ga ik de jaarrekeningen doorspitten om te kijken welk verhaal de cijfers te vertellen hebben.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.