banner festival 23

— vrijdag 15 oktober 2021, 15:24 | 0 reacties, praat mee

Jinek: ‘Sywert van Lienden dreigde redactie met advocaten’

© ANP / Sander Koning

Ondernemer Sywert van Lienden heeft tegen de redactie van het tv-programma Jinek gedreigd advocaten in te schakelen. Dat vertelde presentatrice Eva Jinek donderdagavond in de uitzending van haar praatprogramma (hier terug te zien rond de 24e minuut).

Jinek besteedde dinsdag aandacht aan een initiatief van advocaat Peter Plasman, die samen met cabaretier Youp van ‘t Hek aangaf voornemens te zijn een zaak te starten tegen Van Lienden en diens zakenpartners Camille van Gestel en Bernd Damme. Het drietal verkocht tijdens het begin van de coronacrisis mondkapjes aan de overheid. Hoewel zij aangaven dat onbezoldigd te doen, verdienden ze er uiteindelijk miljoenen mee.

Om de zaak te kunnen starten, zochten Plasman en Van ‘t Hek dinsdag personen die aangifte tegen het drietal wilden doen. In de Jinek-uitzending van donderdag was Plasman opnieuw aanwezig en vertelde hij dat meerdere mensen zich inmiddels hebben gemeld en dat er aangifte wordt gedaan. Het vinden van die mensen was volgens Plasman niet makkelijk. Volgens de advocaat heerst er onder mensen die hij sprak angst om in allerlei juridische procedures terecht te komen.

“Ik begrijp uit verhalen - ik ben er niet bij geweest, maar ik heb geen enkele reden om daar aan te twijfelen - dat er ook geïntimideerd is”, aldus Plasman. “Met name nadat vrijwilligers naar buiten zijn getreden met die oproep van ‘joh, je hebt ons gemanipuleerd en misleid en bedrogen, alsjeblieft betaal dat geld terug’.” Volgens Plasman vond die intimidatie met name door Van Lienden plaats.

Daarop vertelde Jinek dat haar redactie dinsdag voor en na de uitzending van dinsdag contact is geweest met Van Lienden. “Wij hebben ook contact gehad met iemand die zich publiekelijk heeft uitgelaten over Sywert van Lienden. Die wilde niet aanschuiven omdat hij zich bedreigd voelt. We hebben berichten ingezien die door Sywert zijn gestuurd. Berichten waarin hij dreigt met vervolgstappen als iemand iets negatief over hem zegt. En mijn redactie heeft hem voor en na onze vorige uitzending gesproken, contact met hem gehad, en hij heeft toen ook tegen mijn redactie gedreigd met advocaten.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.