— woensdag 12 augustus 2015, 10:02 | 1 reactie, praat mee

Jaap Lodewijks: Goed was toch echt niet goed genoeg

Jaap Lodewijks. Foto: Cees Baars

Op zijn ziekenhuisbed zag hij er ontspannen, uitgerust uit. Maar hij was stil en dat klopte niet. Jaap Lodewijks was nooit stil. Hij had altijd z’n woordje klaar: rechtstreeks uit z’n hart of vanuit het diepst van z’n gedachten. Laatste wijziging: 14 augustus 2015, 11:03

Maandag overleed hij. Jaap, die z’n hele leven liet bepalen door de symbiose van hart en hersenen, werd uitgerekend geveld doordat het hart er tijdens een trimloop een poosje mee stopte en de hersenen daardoor onherstelbare schade opliepen.

Jaap Lodewijks was van nature journalist. Maar moest dat eerst nog zelf ontdekken. Hij koos voor de sociale academie en een baan als vormingswerker. Dat werk gaf hij er snel aan om de pen ter hand te kunnen nemen, maar zijn drang om de medemens te helpen verdween nimmer. Ook als journalist zette hij zich in om de wereld beter te maken, om mensen te helpen.

Al heel snel gaf hij leiding aan redacties. Bij de Gooi & Eemlander, bij UN/Amersfoortse Courant. En bij de Stentor, waar hij van 2005 tot eind 2014 adjunct- hoofdredacteur was. Binnen en buiten de redactie veroverde hij razendsnel een gewaardeerde positie. Jaap bemoeide zich overal mee: op de redactie, maar ook met het wereldgebeuren. Hij stimuleerde collega’s om van een goed verhaal een nog veel beter stuk te maken.

Hij hielp lezers zich een afgewogen oordeel te vormen over wat er ver weg en dichtbij gebeurde. Dat deed hij via de column Bespiegelingen. Kritisch, maar met humor en warmte, gaf hij zijn kijk op de actualiteit. Zoals hij schreef, zo was hij ook echt: een gesprek met Jaap was een cadeau: je kreeg altijd wat van hem mee.

Jaap stelde zich steevast kwetsbaar op: daar is moed voor nodig in de wereld van mondige journalisten met veelal grote ego’s en lange tenen. Jaap trok zich er niets van aan. Hij volgde het pad van zijn voorbeeld Sint Franciscus. Door hem geïnspireerd, poogde hij anderen te inspireren. Hij schreef boeken over dienend leiderschap, zoals Als het wassen van andermans voeten. Leidinggeven draaide volgens Jaap niet om de leidinggevende, maar om het resultaat en om de medewerker.

Lodewijks schreef ook boeken over zijn nauwe betrokkenheid bij mensen met psychische stoornissen. Vorig jaar verscheen Adem, waarin het gevecht tussen liefde en machteloosheid centraal staat. En ook hier toonde hij zich niet alleen een man van woorden, maar voegde hij de daad erbij. Geïnspireerd door onbegrensde liefde stond hij altijd klaar voor zijn gezin, en in het bijzonder voor de zoon die zijn steun zo nodig had. Jaap Lodewijks - inspirator en journalistiek geweten van redacties - werd slechts 62 jaar. Dat hij vinde wat hij iedereen steevast toewenste: vrede en alle goeds.

Dit artikel verscheen eerder in De Stentor.

De uitvaart van Lodewijks is zaterdag 15 augustus in Amersfoort.

Bekijk meer van

De Stentor

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

bartebisch, 12 augustus 2015, 12:04

Familie en ex-collega’s gecondoleerd.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.