word actief nvj klein

— donderdag 18 augustus 2022, 09:35 | 0 reacties, praat mee

Israëlische softwarefabrikant Cellebrite onder vuur om banden met dictators

Een blik op een versie van Cellebrite's UFED, anno 2019. Fysieke toegang tot het toestel is nodig om de software te kunnen gebruiken. | Cellebrite

Cellebrite is een Israëlische fabrikant van gereedschap waar beveiligde telefoons mee kunnen worden uitgelezen. Het bedrijf blijkt volgens dagblad Haaretz diensten te verlenen aan Uganda, waar dissidenten, politiek opponenten, journalisten en activisten al decennia worden ontvoerd, gemarteld en vermoord. Laatste wijziging: 18 augustus 2022, 09:40

Net als NSO Group, dat recent weer in het nieuws kwam door een gelekt prototype, zegt Cellbrite dat het regels heeft om te voorkomen dat technologie wordt misbruikt.

In de praktijk opereert het bedrijf “zonder scrupules wat betreft juridische en ethische gevolgen van hun producten”, schrijft Haaretz.

Ondanks bewezen misstanden in Uganda - waar dictator Museveni al sinds 1986 met ijzeren vuist regeert - gaf Cellebrite trainingen ter plaatse over de effectiefste inzet van hun Universal Forensics Extraction Device (UFED).

In Uganda werd UFED gebruikt om telefoons te kraken van activisten die zelfs na te zijn mishandeld weigerden hun telefoon te ontsluiten.

Tegenover Haaretz stelt Cellebrite dat het rechtshandhavingsinstanties gereedschap levert “om de wereld veiliger te maken” en toezicht houdt dat geleverde technologie wetmatig wordt ingezet om onderzoek te doen.

Een oud-werknemer schreef vorig jaar in Haaretz dat beloften van Cellebrite over zorgvuldige selectie van afnemers niet geloofd moeten worden.

Bekijk meer van

Israël Cellebrite

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.