— dinsdag 15 november 2022, 07:57 | 0 reacties, praat mee

Israël wil niet meewerken aan onderzoek VS naar dood journalist

Een muurschildering van Shireen Abu Akleh. - © AFP / Mohammed Abed

De Amerikaanse autoriteiten hebben een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar de dood van de bekende Palestijns-Amerikaanse journaliste Shireen Abu Akleh, maar Israël wil daar niet aan meewerken. Laatste wijziging: 15 november 2022, 07:58

Defensieminister Benny Gantz heeft duidelijk gemaakt achter de soldaten te staan die de fatale kogel wellicht hebben afgevuurd en spreekt van een ernstige fout. “We zullen niet meewerken aan enig extern onderzoek en geen inmenging in de interne aangelegenheden van Israël toestaan”, heeft hij de Amerikaanse bondgenoot duidelijk gemaakt, zegt hij op Twitter.

De al-Jazeera-journalist werd in mei gedood tijdens een operatie van het Israëlische leger bij Jenin op de Westelijke Jordaanoever. Haar dood kreeg veel aandacht in internationale media en leidde tot veel kritiek op het leger en het Israëlische beleid in de bezette gebieden.

In mei schreven tientallen Amerikaanse parlementariërs een brief aan FBI-directeur Christopher Wray en buitenlandminister Antony Blinken waarin ze opriepen tot een onderzoek naar de dood van Abu Akleh, die ook Amerikaans staatsburger was. Het Israëlische leger heeft inmiddels toegegeven dat zij in een “ongelukkig incident” zeer waarschijnlijk door een Israëlische kogel is gedood, maar sloot andere opties niet uit.

De Israëlische mensenrechtenorganisatie Yesh Din reageerde positief op het aangekondigde onderzoek. “Alleen een onafhankelijk internationaal onderzoek kan de waarheid boven tafel krijgen.” Volgens de Verenigde Naties werd Akleh doodgeschoten door een Israëlische soldaat. Amerikaans onderzoek stelde eerder vast dat de fatale kogel vermoedelijk vanuit een Israëlische positie kwam, maar de conclusie na laboratoriumonderzoek was toen dat er geen opzet in het spel zou zijn geweest.

Bekijk meer van

Shireen Abu Akleh Al Jazeera

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.