PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— dinsdag 6 december 2022, 11:18 | 0 reacties, praat mee

Al Jazeera naar Internationaal Strafhof om dood journalist

Een muurschildering van Shireen Abu Akleh. - © AFP

Het televisienetwerk Al Jazeera legt dinsdag bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag een aanklacht neer over de dood van de Palestijns-Amerikaanse journalist Shireen Abu Akleh. Zij werd op 11 mei doodgeschoten tijdens een operatie van het Israëlische leger op de Westelijke Jordaanoever. Laatste wijziging: 6 december 2022, 21:00

De bekende verslaggever is volgens Israël waarschijnlijk tijdens een vuurgevecht per ongeluk doodgeschoten door een Israëlische militair, maar volgens haar werkgever is er geen sprake van twijfel. Al Jazeera spreekt van een ‘brute moord’ die deel uitmaakt van een bredere campagne om het medium het zwijgen op te leggen.

Al Jazeera zegt bewijs te hebben dat Abu Akleh en haar collega’s rechtstreeks werden beschoten. Op het moment dat de verslaggever werd geraakt, was het Israëlische leger bezig met een militaire operatie. Volgens Al Jazeera vond er geen vuurgevecht plaats op de weg waar de journalist was en waren daar ook geen andere mensen. De filmploeg zou bovendien in het volle zicht zijn geweest van het leger en met hun kleding duidelijk hebben gemaakt dat ze van de pers waren.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas zei eerder dat hij wil dat het ICC zich buigt over Abu Aklehs dood. Ook de Palestijnse autoriteiten houden Israël verantwoordelijk voor haar overlijden. In september wees een geavanceerd onderzoek in de richting van opzet van Israëlische troepen.

Bekijk meer van

Shireen Abu Akleh Al Jazeera

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.