basis naar compleet

— maandag 31 augustus 2015, 14:06 | 0 reacties, praat mee

Iran veroordeelt ‘spionnen’; geen woord over Rezaian

Behrouz Mehri / AFP

In Iran zijn twee niet nader genoemde personen veroordeeld tot tien jaar cel vanwege vermeende spionage voor Israël en de Verenigde Staten. Het oordeel, afgelopen zondag, betekent mogelijk dat een uitspraak in de zaak tegen journalist Jason Rezaian ook aanstaande is. Laatste wijziging: 31 augustus 2015, 14:16

Het blijft bij ‘mogelijk’, want Rezaians zaak - eveneens beschuldigd van spionage voor de Verenigde Staten - sleept zich al maanden voort. Soms lijkt er sprake van een eindfase, waarna toch weer geruime tijd een radiostilte valt.

De Jerusalem Post schrijft dat de twee niet nader geïdentificeerde personen door de Revolutionaire Rechtbank zijn veroordeeld. Ze werden met meerdere andere personen opgepakt in de provincie Bushehr, waar Irans nucleaire onderzoeksinstituut zich bevindt. Volgens inlichtingenminister Seyed Mahmoud Alawi is Irans nucleaire en defensie regelmatig doelwit van spionage en sabotage.

Rezaian, die schrijft voor de Washington Post, zit al ruim een jaar vast in een warrige juridische procedure. Hij kan tot twintig jaar cel veroordeeld worden. Er is internationaal fel geprotesteerd tegen zijn detentie. Toen de Verenigde Staten recent een historisch nucleair akkoord met Iran tekenden, was er hoop dat de zaak-Rezaian eindelijk zou worden opgelost. Dat is niet gebeurd, iets waar president Obama kritiek voor krijgt. Hij zou een gouden kans hebben laten liggen, vinden critici.

Bekijk meer van

Washington Post Jason Rezaian

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.