word studentlid

— dinsdag 2 april 2024, 16:27 | 0 reacties, praat mee

Iraanse journalist in Londen bij woning neergestoken; ‘gerichte aanval’, stelt zender

Iraanse journalist in Londen bij woning neergestoken; ‘gerichte aanval’, stelt zender
Pouria Zeraati verbleef korte tijd in het ziekenhuis en is nu ondergebracht op een schuiladers. De Londense anti-terreurbrigade doet onderzoek naar de steekpartij. | Twitter/X

Journalist en presentator Pouria Zeraati van nieuwszender Iran International is afgelopen vrijdag bij zijn woning in Londen neergestoken. Volgens de zender en Zeraati zelf ging het om een bewuste aanslag, georkestreerd vanuit Iran. Afgelopen vrijdag liet een woordvoerder van de Londense anti-terreurdivisie weten dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken over motieven. Laatste wijziging: 2 april 2024, 16:34

Wel wordt meegewogen dat eerder dreigementen zij geuit aan het adres van werknemers bij de zender. Zeraati overleefde de steekpartij en deelde een onverzettelijke foto vanuit zijn ziekenhuisbed.

In een ander bericht op Twiter/X zegt Zeraati dat hij en zijn vrouw inmiddels op een schuiladres zijn ondergebracht. Hij zegt goed te herstellen en dat alleen hij doelwit was. “Bewoners in Londen en Groot-Brittannië zijn niet in gevaar”, aldus Zeerati.

Iran International stelt dat de afgelopen twee jaar vanuit het Iraanse regime regelmatig dreigementen zijn geuit, ook richting familie van werknemers die nog in Iran wonen. In 2022 en 2023 zouden er zelfs concrete moordplannen zijn geweest voor Iran International-presentatoren en werknemers, bleek uit onderzoek door nieuwszender ITV. Die onthullingen leidden begin januari tot gerichte Britse sancties tegen Iran.

Volgens ITV is een speciale ‘eenheid 840’ binnen de Islamitische Revolutionaire Gardekorps (IRGC) verantwoordelijk voor het plannen van moordaanslagen buiten Iran. De IRGC werd vorig jaar op de Europese terrorismelijst gezet.

De IRGC wordt in verband gebracht met meerdere moorden op dissidenten en journalisten buiten Iran. Al in 2019 bracht inlichtingendienst AIVD het Iraanse regime in verband met zeker twee moorden op Nederlands grondgebied, in 2015 en 2017.

In 2022 werd in New York een man opgepakt die had geprobeerd binnen te komen bij de woning van Iraans-Amerikaanse journaliste Masih Alinejad. Niet lang daarna werd een tweede poging Alinejad iets aan te doen verijdeld.

Een woordvoerder voor Iran International zegt dat de aanval op Zeraati werknemers diep heeft geraakt, maar dat ze hun werk blijven voortzetten.

Bekijk meer van

Iran International Iran

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.