banner anp

— zondag 15 februari 2015, 16:08 | 0 reacties, praat mee

De week van… Thomas Erdbrink

‘Ik word afgemaakt,’ dacht Thomas Erdbrink toen zijn vierdelige serie over Iran – Onze man in Teheran – op televisie werd uitgezonden. ‘Ik dacht: wie gaat er nou kijken naar een serie over een heel ver land als Iran, terwijl Boer Zoekt Vrouw ook wordt uitgezonden?’ Toch bleek de serie van Erdbrink het heel goed te doen op de Nederlandse televisie. Volgens Erdbrink is het succes vooral te danken aan “goede en bijzondere verhalenverteller” Roel van Broekhoven, regisseur van de serie. Maar ook de persoonlijke aanpak van de serie heeft duizenden positieve reacties opgeleverd. ‘Blijkbaar is dat toch nieuw op de Nederlandse televisie,’ vertelt Erdbrink.

Hij is van mening dat de Nederlandse journalistiek haar publiek onderschat. ‘Alles wordt steeds maar korter, er worden lijstjes gemaakt, allemaal omdat gedacht wordt dat de lezer, luisteraar of kijker het niet aankan. Ik heb dat tijdens het maken van deze serie heel erg in gedachte gehouden. Mensen kunnen best wel moeilijke informatie aan, maar het moet wel aantrekkelijk gebracht worden,’ legt Erdbrink uit.

Inmiddels woont Erdbrink ruim 12 jaar in Iran. ‘Je kan over moeilijke politieke en maatschappelijke dingen vertellen, maar veel mensen vragen achteraf waar ik nou woon en hoe ik leef. Ik wilde met deze serie verhalen vertellen over Iraniërs.’ Het was niet de bedoeling dat vooroordelen over Iran met de serie uit de weg geruimd zouden worden. ‘Het was niet mijn doel om alleen de goede of alleen de slechte kanten van Iran te laten zien. Ik wilde de kijker de mogelijkheid geven om Iran te zien door de ogen van iemand die er al 12 jaar woont. Ze moeten ervan denken wat ze zelf willen, of ze het land nou haten of er naartoe op vakantie willen.’

De poging om een zo waarheidsgetrouw mogelijk verhaal naar buiten te brengen, is voor Erdbrink de uitdaging als journalist in Iran. ‘Of je nou journalistiek bedrijft voor The New York Times of voor de Barneveldse krant, je moet proberen naar mensen te luisteren en het zo waarheidsgetrouw mogelijk over te brengen. Maar in Iran is dat moeilijker dan in Barneveld. Hier heb je niet alleen de leiders, maar ook een volk dat heel uitgesproken is over hoe zich te presenteren.’

Er zijn nog geen concrete plannen voor een vervolg van de serie. ‘Ik heb er zeker zin in, maar ik kan niet altijd langere periodes vrij nemen, zoals ik nu ook heb gedaan. Wellicht komen we volgend jaar met iets nieuws,’ aldus Erdbrink.

Bekijk meer van

Iran De week van ...

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.