e learning nvj

— dinsdag 25 augustus 2015, 14:53 | 0 reacties, praat mee

Inzamelingsactie voor fotograaf Kors van Bennekom

Flickr CC BY 2.0 / SSalonso

Fotograaf Kors van Bennekom (82) werd in mei dit jaar teleurgesteld door de Amsterdamse rechtbank nadat hij een rechtszaak tegen het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) won, maar geen schadevergoeding kreeg uitgekeerd. Het IISG digitaliseerde 221 foto’s van Van Bennekom en zette die op internet zonder zijn toestemming. Hoewel Van Bennekom de zaak won, zit hij nu met een bedrag van 15.000 euro aan proceskosten. Dat schoot bij Maartje Wildeman, agent van een aantal fotografen en journalisten, in het verkeerde keelgat. Om Van Bennekom te helpen, roept Wildeman op tot een inzamelingsactie. ‘Dit is een hele nare zaak. Deze inzamelingsactie is bij uitstek iets waarmee fotografen hun solidariteit kunnen betuigen', vertelt Wildeman aan Villamedia. 'Andere fotografen hebben ook baat bij de uitkomst van de rechtszaak.' Ze stelt voor dat 600 fotografen 25 euro doneren aan Stichting Archief Kors van Bennekom om zo tot een bedrag van 15.000 euro te komen. ‘Het is voor hem een heel groot bedrag, maar gezamenlijk kunnen we het betalen.' De agent kent Van Bennekom niet persoonlijk. ‘Dat vind ik er ook niet toe doen. Ik sta achter zijn actie om te protesteren tegen het gebruik van foto’s door websites zonder toestemming van de fotograaf.’ Naar eigen zeggen staat Wildeman “op scherp” als het gaat om fotografen “die hun recht en geld niet krijgen”. Hoeveel er tot nu toe gedoneerd is, weet Wildeman niet. 'Maar ik heb al van een aantal mensen mailtjes gehad dat zij geld wilden overmaken.' Eerder maakte de Volkskrant bekend dat Van Bennekom zijn erelidmaatschap bij fotografenvereniging DuPho heeft opgezegd, omdat hij zich in de steek gelaten voelde. DuPho-directeur Peter van den Doel liet tegenover de krant weten dat hij de opzegging betreurt, maar de middelen niet heeft om Van Bennekom te helpen. Stichting Archief Kors van Bennekom: NL05 INGB 00049 55 854.

Bekijk meer van

Recht Kors van Bennekom

Praat mee

nvj e-learning  artikel

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Uitgever

Marjolein Slats
Waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Karin Bais
Sales

Sofia van Wijk
Sales

Jenny Fritschy
Sales

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.