— donderdag 21 mei 2015, 09:23 | 0 reacties, praat mee

Forse claim fotograaf afgewezen

Een rechtszaak tegen het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) wegens auteursrechtentinbreuk is voor de klagende fotograaf uitgedraaid op een teleurstelling. Fotograaf Kors van Bennekom maakte bezwaar tegen het feit dat het instituut 221 van zijn foto's zonder toestemming had geïndexeerd. De foto's waren enige tijd in lage kwaliteit en klein formaat mét naamsvermelding in de index opgenomen. Van Bennekom wilde 50.000 euro wegens de auteursrechtenschending. De IISG-database bevat in totaal 70.000 foto's. De rechtbank acht bewezen dat het instituut in overtreding was en verbood het IISG - met een dwangsom van 250 euro per incident - om de foto's opnieuw in de database op te nemen en beschikbaar te maken.

De rechtbank noemt de eis van 50.000 euro echter buitenproportie; uit onderzoek bleek dat slechts zeven van de 221 foto’s in totaal 49 keer zijn bekeken. Verder werd één foto tegen onkostenvergoeding bij het instituut opgevraagd.

De fotograaf werd veroordeeld tot het betalen van de proceskosten, maar die zijn door de rechtbank op nihil gezet. Directeur Henk Wals van IISG is blij met de uitspraak, die archieven nu enige bescherming geeft voor hoge claims. “Maar het blijft een feit dat de huidige copyrightwetgeving een vervelende handicap oplevert voor erfgoedinstellingen en onderzoekers”, aldus Wals.

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.