— woensdag 22 april 2020, 09:23 | 0 reacties, praat mee

Invloed Fox News meetbaar in coronavirusbesmettingen

Fox News-presentator Sean Hannity in 2018 | Sal Loeb / AFP

Kijkers naar Sean Hannity op Fox News zijn statistisch gezien vaker getroffen door het coronavirus. Ook waren er meer sterfgevallen. Hannity deed lang alsof het wel meeviel met het virus. Kijkers naar Hannity's collega Tucker Carlson, die de pandemie wel vroeg serieus nam, werden minder vaak getroffen.

Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Becker Friedman Institute for Economics van de Universiteit van Chicago waar ruim duizend Fox News-kijkers aan hebben meegewerkt.

In februari namen de Fox News-collega’s nog afwijkende posities in: Hannity stelde toen dat er in Amerika niemand is gestorven aan het coronavirus, terwijl Carlson sprak van potentieel een miljoen doden, als er geen actie werd ondernomen.

In de regio’s waar Hannity populair was, constateerden onderzoekers gemiddeld 30 procent meer ziektegevallen. De waarschuwende toon van Carlson zou kijkers ertoe hebben gebracht hun gedrag relatief vroeg aan te passen.

Toen de impact van het virus niet meer viel te ontkennen begon Hannity’s positie te schuiven. Niettemin houden alle Fox News-kijkers de mening dat de reactie op het coronavirus overdreven is. Ze zijn verder minder geneigd hun gedrag aan te passen.

Nadat 74 hoogleraren journalistiek per open brief klaagden bij zendereigenaren Rupert Murdoch en Lachlan Murdoch over de gevaarlijke desinformatie die Fox News verspreidt, stelde Hannity dat hij al in januari de alarmklok luidde en het virus vanaf het begin serieus heeft genomen. Meer bij Salon Magazine

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.