word studentlid

— woensdag 6 juni 2018, 10:24 | 0 reacties, praat mee

Internationale campagne voor steun aan onafhankelijke Turkse media

Internationale campagne voor steun aan onafhankelijke Turkse media
IPI

Het International Press Institute (IPI) is een campagne begonnen om het aantal abonnementen op onafhankelijke Turkse kranten te vergroten. In eerste instantie richt de 'I Subscribe'-campagne zich op de seculiere krant Cumhuriyet. Later volgen meer media. Laatste wijziging: 6 juni 2018, 10:27

De persvrijheid in Turkije ligt al jaren onder vuur. IPI herinnert aan de ruim 180 journalistieke bedrijven die sinds de mislukte couppoging in juli 2016 zijn gesloten. De meeste Turkse media staan inmiddels onder invloed van de regering. De resterende onafhankelijke media worden gestraft om een kritische houding: de overheid legt druk op bedrijven om niet langer bij regeringskritische media te adverteren en zet aan de andere kant juridische middelen in om de media financieel te straffen.

Vaak krijgen kritische media ook flinke naheffingen van de Turkse belastingdienst, stelt IPI. Daarnaast zitten (op peildatum 1 juni) 153 journalisten vast, meestal onder beschuldiging dat ze de coup hebben gesteund of aanhanger zijn van verboden organisaties zoals de Koerdische Arbeiderspartij PKK of Gülen-beweging.

De IPI ‘I Subscribe’-campagne is vrij simpel: toon je solidariteit door een abonnement op Cumhuriyet te nemen en steun daarmee het belaagde bedrijf in een tastbare en directe zin. Het grootste deel van Cumhuriyets journalistiek is in het Turks, maar dagelijks wordt ook een flink (en groeiend) deel in het Engels gepubliceerd.

Stichting Röportaj steunt het initiatief en ook de Nederlandse europarlementariër Marietje Schaake (D66) roept op aan ‘I Subscribe’ deel te nemen. “Door te helpen wordt voorkomen dat het Turkse regime het recht om vrij meningsuiting permanent onderdrukt”, aldus Schaake.

William Nygaard, voorzitter van de Noorse tak van persvrijheidsorganisatie PEN, noemt deelname aan de campagne “een abonnement op vrijheid en democratie”. Een abonnement kost, afhankelijk van de omvang van de toegang tot Cumhuriyet-database, tussen de 50 en 100 euro op jaarbasis.

Het abonnement wordt niet automatisch verlengd. Meer bij IPI

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.