basis naar compleet

— woensdag 28 augustus 2019, 15:09 | 0 reacties, praat mee

FTM ziet gang naar RvdJ inzake incassobureau ‘met vertrouwen tegemoet’

Het bewuste stuk | Follow The Money

UPDATE Een incassobedrijf dat volgens onderzoekscollectief Follow The Money (FTM) klanten onnodig op kosten jaagt, stapt naar de Raad voor de Journalistiek vanwege "onjuiste, valse en tendentieuze beschuldigingen". Volgens FTM zijn de beschuldigingen van het bedrijf ongefundeerd. Laatste wijziging: 28 augustus 2019, 15:34

FTM beschreef incassobureau het Invorderingsbedrijf (IVB) op basis van diverse klachten.FTM constateerde dat opdrachtgevers die een schuld willen innen snel richting dure juridische procedures worden geleid, die het originele schuldbedrag al gauw fors overstijgen.

De schuld zelf blijft bovendien vaak ongeïnd, aldus FTM in het artikel Undercover bij het incassobureau dat zijn eigen klanten uitknijpt, dat vorige maand verscheen.

‘Zakelijke belangen verzwegen’
In een persbericht stelt IVB dat ze vals worden beschuldigd. Om die claim te staven huurde het bureau advocaat Peter Schouten in om onderzoek te doen naar de beschuldigingen. Schouten publiceerde gisteren zijn bevindingen: (rapport in pdf-formaat).

“FTM moet voorkomen dat zij zich gaat inspannen voor klagers met een eigen agenda”, aldus IVB. Het bedrijf stelt dat de auteur van het stuk eigen zakelijke belangen in rechtshulp heeft verzwegen en zou belangrijke passages uit het wederhoor hebben weggelaten. Auteur Jan-Hein Strop richtte LegalDutch op, dat mensen doorverwijst naar advocaten.

“De vooringenomenheid spat van het artikel”, vindt IVB. Het incassobureau gaat een klacht bij de Raad voor de Journalistiek indienen “vanwege de onzorgvuldige en suggestieve wijze waarop zij in de publicatie wordt beschuldigd. Na een uitspraak van deze Raad zal IVB beslissen over juridische stappen tegen de website.”

‘Manipulatief knip- en plakwerk’
In een reactie stelt FTM-journalist Strop dat de suggestie van belangenverstrengeling absurd is. Volgens hem baseert IVB zich wat die suggestie betreft op “manipulatief knip- en plakwerk” van LinkedIn-comments. Strop schrijft een gang naar de Raad voor de Journalistiek met vertrouwen tegemoet te zien.

“Er heeft uitgebreid wederhoor plaatsgevonden”, aldus Strop. “Het gehele artikel is vooraf toegezonden inclusief de quote van de strafrechtadvocaat. FTM heeft langdurig en zorgvuldig onderzoek verricht, en kan alle feiten met bewijzen onderbouwen. Uit dat onderzoek blijkt dat het IVB zich schuldig maakt aan ernstige misstanden, die een groot aantal klanten treffen.”

Bekijk meer van

Follow The Money

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.