banner festival 23

— maandag 15 mei 2023, 16:36 | 0 reacties, praat mee

In Vinkel aangehouden persfotografen niet vervolgd

ANP

Twee persfotografen die vorige maand in het Brabantse Vinkel waren aangehouden omdat ze een politiebevel zouden hebben genegeerd, worden niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie meldde maandag dat de zaak tegen de twee mannen wordt geseponeerd. Laatste wijziging: 15 mei 2023, 16:41

De twee fotojournalisten waren op 13 april afgekomen op de ontdekking van een drugslab in een garage op de Bosschebaan in Vinkel. Ze meldden zich bij de politie aan de rand van een afzetting en wilden daar graag langs. Naar hun oordeel stonden ze veel te ver weg om goede foto’s te kunnen maken. De politie stelde echter dat de veiligheid niet te garanderen was en liet de fotografen daarom niet dichterbij komen. Toen die ondanks meerdere waarschuwingen doorliepen, hield de politie de twee mannen aan.

Het OM heeft bekeken of er een geringere inbreuk op de vrijheid van nieuwsgaring gemaakt had kunnen worden door de fotografen op een wat kortere afstand te laten werken, zonder dat de veiligheid in het geding zou zijn geweest. Volgens het OM had dat inderdaad gekund. Daarom ziet het OM af van strafvervolging van de twee mannen.

Ook de politie concludeert dat ze de twee fotografen dichter in de buurt van het drugslab had kunnen toelaten. “De fotografen werden nu in verband met veiligheid op ruime afstand gehouden, maar dat had in goed overleg anders gekund”, aldus de politie Oost-Brabant.

Bekijk meer van

PersVeilig Fotojournalistiek

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.