banner printplaza 1

— vrijdag 11 september 2015, 08:47 | 0 reacties, praat mee

In Nederland wonende Somalische journalist met de dood bedreigd

Dailymotion

De in Breda woonachtige Somalische journalist Dahir Alasow is in een video op YouTube met de dood bedreigd. Dat meldt BN DeStem. In de YouTube-video zegt een in hoofddoek gehulde man over Alasow en twee van zijn bronnen: “Jullie zijn niet anders dan Theo van Gogh en Ayaan Hirshi Ali. Jullie zullen meemaken wat zij meemaakten. Ik weet waar jullie wonen. Alasow, ik weet bij welk restaurant je je thee drinkt. Als je nu niet stopt, gaan we je vermoorden.”

De sinds 2007 in Nederland woonachtige politiek vluchteling Alasow werd in 2011 ook al bedreigd. Toen kwam de dreiging volgens zijn advocaat uit de hoek van de militante organisatie Al-Shabaab. Vermoed wordt dat de dreiging ook dit keer van dezelfde organisatie afkomstig is. De politie Zeeland West-Brabant geeft in een reactie aan BN DeStem aan de dreiging serieus te nemen. “Wij vinden het zeer ernstig dat een journalist wordt belemmerd in de uitvoering van zijn beroep”, aldus een woordvoerder, die stelt dat de politie een risico-analyse wil maken en de authenticiteit van de video gaat natrekken.

De 37-jarige Alasow publiceert Engelstalige artikelen op diverse internetmedia. Hij schrijft daarbij voornamelijk over de Somalische bank Dahabshiil, die volgens hem financiële steun biedt aan Al-Shabaab en Al Qaida. Twee bronnen van Alasow verklaren in brieven dat ze in Somalië gemarteld zijn omdat ze samenwerkten met de journalist.

Bekijk meer van

Praat mee

banner loopbaanontwikkeling NVJ

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.