word studentlid

— maandag 19 juni 2023, 09:21 | 0 reacties, praat mee

In memoriam Jellie Brouwer (21 januari 1964 – 18 juni 2023)

In memoriam Jellie Brouwer (21 januari 1964 – 18 juni 2023)
Jellie Brouwer in 2012. - © Jaco Klamer/ANP

Op zondag 18 juni is radiopresentator Jellie Brouwer overleden. In datzelfde weekend verscheen een uitgebreid interview in de Volkskrant waarin zij onder andere vertelde over de zeldzame vorm van kanker waaraan ze leed. Brouwer was vanaf 2001 betrokken als interviewer bij het radioprogramma 'Kunststof' (NTR) op NPO Radio 1. Laatste wijziging: 28 september 2023, 13:55

‘Ik kan me niet voorstellen dat ik dit nog lang volhoud. Dat lichaam is gewoon helemaal op’, zei ze onder andere in het interview. Brouwer was vanaf het begin van Kunststof op Radio 1, in 2001, nauw betrokken bij het interviewprogramma. ‘Ik wil niet toetsen of mijn gasten deugen, maar ben nieuwsgierig naar hun drijfveren. Naar de grote dingen in het leven: vriendschap, liefde en de dood’, zei ze in een eerder interview in de Volkskrant.

‘Jellie is de beste interviewer van Nederland. Zij is al heel lang een van mijn favoriete mensen ooit’, zei Nico Dijkshoorn eerder in De Wereld Draait Door. ‘Jellie was meer dan een collega. Wie met Jellie in contact kwam werd door haar aangeraakt zoals dat maar zelden gebeurt. Jellie had die gave. Haar levenslust en energie straalde op iedereen af’, schrijft haar werkgever - de NTR - in een in memoriam dat zondag verscheen op de website van de omroep. ‘De koningin van de radio’, zo omschreef de NTR Brouwer.

Kort na de bekendmaking van haar overlijden verschenen er veel reacties op sociale media. Zo stelde Lara Billie Rense direct voor om de poster met daarop een foto van Brouwer, die in het ‘radiohuis’ van de publieke omroep hangt, een mooie plek te geven.

‘Zij was een icoon van de Nederlandse radio’, reageerde Willem van Zeeland, hoofredacteur van de VPRO. ‘Ik hoor Jellie Brouwer. Haar heldere glimlachende stem. Ze verstond de kunst en bracht haar op NPO Radio 1. Soms begreep ze gasten beter dan zij zichzelf begrepen’, blikt cabaretier en radiorecensent Vincent Bijlo terug. ‘Zo’n mooi, indringend gesprek met de meest vrolijke, invoelende, hypernieuwsgierige collega die ik ken. De vrouw die ‘nait soezen’ in de praktijk brengt, donderwolken wegblaast, maar deze wrede pech nu op haar pad krijgt’, schreef collega Petra Possel.

‘Het voelt nog steeds als een voorrecht: boeken lezen, voorstellingen bezoeken en er daarna met de makers over praten. Nee, ook direct uit het ziekenhuis voelden die gesprekken geen moment triviaal. Het verhaal van een ander, dat is zo’n fijne afleiding’, zei Brouwer bij het twintigjarig bestaan van Kunststof in een interview met Het Parool. En tegen De Volkskrant: ‘Verbeeld je maar (n)iets. Het is allebei aan de hand. Je moet je leven lang dromen en iets van het leven proberen te maken. Maar plots, (knipt met vingers), kan het afgelopen zijn. Sinds mijn genezing sta ik niet wezenlijk anders in het leven. Behalve dat ik gemakkelijker kan relativeren. Een slechte uitzending is geen ramp, denk ik dan, want ik ben er toch nog maar mooi bij’.

Brouwer was getrouwd met singer-songwriter en psychotherapeut Philip Kroonenberg. Samen hebben ze drie dochters. Ze woonden in Scheveningen, waar Brouwer zondag ook overleed.

Op NPO 2 werd zondagavond de aflevering van ‘Adieu God’ (EO) herhaald waarin Brouwer uitgebreid sprak met Tijs van den Brink. De interviews en het leven van Brouwer worden maandagavond herdacht in een speciale uitzending van Kunststof, om 19:00 uur op NPO Radio 1.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.